Energoprojekt strahuje od neprijateljskog preuzimanja

Biznis 28. mar. 201712:49 > 12:51
Podeli:
Izvor: N1

Generalni direktor beogradskog Energoprojekta Vladimir Milovanović izjavio je da očekuje da država kao pojedinačno najveći akcionar zaštiti svoj interes i kapital u tom preduzeću jer ako to ne učini on će biti obezvređen.

„Naše sumnje da se sprema ‘neprijateljsko’ preuzimanje Energoprojekta proverava Komisija za hartije od vrednosti, a o tome su upoznata nadležna ministarstva privrede i finansija. Ukoliko država ne zaštiti svoj kapital u tom preduzeću on će biti obezvređen i po upravljačkom uticaju i po vrednosti, a stradaće i ostali manjinski akcionari“, rekao je Milovanović agenciji Beta.

On smatra da kupoprodaja akcija Energoprojekta na Beogradskoj berzi izaziva sumnju da se priprema „neprijateljsko“ preuzimanje tog preduzeća, odnosno da su povezana lica već kupila udeo veći od 25 odsto kapitala a da nije data ponuda za kupovinu preostalih akcija, kako je zakonom propisano.

Takav scenario, po rečima Milovanovića, „desio se mnogo puta tokom tranzicije koja predugo traje i ostavio mnogo ljudi bez posla i zatro razne srpske firme, posebno u sektoru građevinarstva i industrije“.

„Mi smo u zakonskom roku podneli prijavu Komisiji za HOV i znamo da ona radi na složenoj proveri dokumenata koje smo dostavili i imamo puno poverenje u njen rad. U interesu je svih aktera na finansijskom tržištu da se unapredi institucionalno okruženje tržišta kapitala i na to tržište privuku ozbiljni i profesionalni investitori u većem broju. Beogradska berza treba da postane najznačajnija berza u regionu Balkana, kao što je i Srbija regionalno najznačajnija ekonomija“, rekao je Milovanović.

Naveo je da je prioritetni zadatak rukovodstva Energoprojekta da obezbedi posao, da realizuje projekte u rokovima i visokom kvalitetu, da kompanija bude konkurentna, a uz sve to da plaća zarade zaposlenima, poreze i doprinose državi, dividende akcionarima i zapošljava mlade kadrove.

On je podsetio da vlast u Hrvatskoj nastoji da zaštiti poslovnu poziciju Agrokora koji je u finansijskim problemima i ocenio da je Energoprojekt za Srbiju važna karika u oporavku građevinskog sektora i da ima posebnu ulogu da doprinese ekonomskom razvoju zemlje i razvoju malih i srednjih firmi u sektoru građevinarstva, energetike i elektro i mašinogradnje.

„Energoprojekt je potreban Srbiji“, rekao je Milovanović.

Na pitanje da li se osećaju smetnje u poslovanju Energoprojekta usled prodaje akcija preduzeća na tržištu hartija od vrednosti on je rekao da postoje izvesni problemi ali su se smanjili nakon što je preduzeće uradilo otkup sopstvenih akcija čime je sprečen pad vrednosti akcija koji je pokrenut prodajom vlasničkog udela dva značajna akcionara, Dobrovoljog penzionog fonda Dunav i švajacarskog investicionog fonda Ist kapital (East Capital).

„Dobra okolnost je i da su se menadžment i zaposleni uključili u trgovanje akcijama, a loša je da je povećana ponuda za prodaju akcija u vlasnišvu fizičkih lica“, rekao je Milovanović.

Istakao je da, imajući u vidu potencijal rasta poslovnih aktivnosti Energoprojekta i vrednost akcija ima taj isti potencijal.

„Energoprojekt je finansijski i poslovno stabilna firma sa odličnom perspektivom ugovaranja novih poslova, posebno na tržištu u zemlji“, rekao je Milovanović.

On je kazao da Energoprojekt ne može da utiče na bilo šta što se ne odvija u zakonskom okviru, ali da prati i može da identifikujemo nedozvoljene manipulacije u kupoprodaji akcija kompanije, pa i neke aktivnosti koje imaju elemente krivične odgovornosti, kao i da se razmatraju razne odbrambene strategije ukoliko dođe do ponude za „neprijateljsko“ preuzimanje.

„Neprijateljsko preuzimanje može da bude početak kraja Energoprojekta, jedine firme koja je uspešno prebrodila sva iskušenja i krize u prošlosti, ali smo uvereni da se možemo odupreti ovim ambicijama pojedinih akcionara, prvenstveno jer smo uvereni da, ukoliko i dođe do ponude za preuzimanje, ni država Srbija niti drugi akcionari neće svoje akcije prodavati akcionaru koji ima ovakvu reputaciju“, rekao je Milovanović.

Država Srbija u Energoprojektu ima vlasnički udeo od 33,58 odsto, a drugi najveći akcionar je beogradska firma Napred razvoj sa udelom od oko 22,49 odsto.