Otvoren aerodrom Franjo Tuđman, Er Srbija poslala Teslu

Biznis 28. mar. 201707:01 > 18:18
Podeli:
Izvor: N1

Prebacivanjem svih operacija sa starog na novi putnički terminal i polietanjem i sletanjem prvih putničkih aviona, zvanično je počelo komercijalno poslovanje novog putničkog terminala zagrebačkog aerodroma Franjo Tuđman, koji je time otvoren za redovan saobraćaj.

Nakon više od 35.000 različitih testiranja novog terminala, uključujući i testna sletanja i poletanja s putnicima u poslednjih desetak dana, u utorak rano ujutro, u 5.50 sati, s novog zagrebačkog terminala poletio je prvi avion u redovnom saobraćaju, iz Zagreba za Dubrovnik, hrvatskog prevoznika Kroacija erlajns.

Uz njih će na zagrebački aerodrom dolaziti avioni još 22 aviokompanije, među kojima je i Katar ervejs, čijim su letom u 6.30 iz Dohe za Zagreb i sleteli prvi putnici na novi terminal.

Oko 8.30 sleteo je i avion iz Beograda, srpskog avioprevoznika Er Srbija, i to širokotrupni Erbas A330 nazvan po Nikoli Tesli, što je prvi put da je jedan tako veliki putnički avion sleteo na zagrebački aerodrom.

Izgradnja novog terminala zagrebačkog aerodroma trajala je tri godine i završena je u predviđenom roku, i to je najveći infrastrukturni projekt u Hrvatskoj u poslednjih deset godina, u koji je uloženo oko 300 miliona evra.

Iza investicije stoji konzorcijum Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) koja, nakon što je 2013. postala 30-godišnji koncesionar, i upravlja tim aerodrom, a čine ga članice Aeroports de Paris Management, Bouygues Batiment International, Fond Marguerite, IFC, TAV Airports i Viadukt.

Novi terminal prostire se na površini od 65.000 kvadratnih metara na četiri etaže s prepoznatljivim talasastim krovom, a uz 30 šaltera za prijavu (chek-in) i devet prolaza za bezbednosni pregled putnika, osam mostova za avione i tri stajališta za manje avione, sortirnicu za prtljag, ugostiteljske sadržaje i prodavnice, više od 1.000 parking mesta, prostor za molitvu i druge, zagrebački aerodrom prvi put omogućava i direktan ulazak putnika iz zgrade u avion.

Projektovan je za pet miliona putnika u prvoj fazi, s mogućnošću povećanja njihovog broja do osam miliona.