Članovi Nadzornog odbora SMATSA traže smenu Rovčanina

Biznis 25. mar. 201715:09 > 15:11
Podeli:
Izvor: N1

Članovi Nadzornog odbora Kontrole letenje Srbije i Crne Gore (SMATSA) zatražilo je smenjivanje direktora te službe Radojice Rovčanina zbog, kako su naveli, "nespretnog i nestručnog ponašanja" i pozvali Skupštinu SMATSA i Vladu Srbije da preduzmu neophodne korake i predlože novog direktora.

Članovi Nadzornog odobra su u saopštenju naveli da je Rovčanin juče na sastanku članova tog odobra i direktora društva, sprečio razgovor o detaljima poslovne strategije SMATSA, rekavši da je članovima Nadzornog odbora istekao mandat, da o tome ima informaciju iz Vlade Srbije i da od „više nema“ tog odbora.

Potom je prisutnima rekao da napuste sastanak, navodi se u saopštenju koje su potpisali predsednik Nadzornog odobra Bratislav Grubačić, članovi Milorad Bašić i Saša Aćimović, kao i članica Alisa Dogramadžijeva Živanović.

„Rovčanin je time na nezakonit način preuzeo ingerencije Vlade Srbije i Nadozornog odbora društva“, naveli su oni i dodali da se zbog ponašanja Rovačanina Nadzorni odbor SMATSA već duže vreme ima problema u radu.

Članovi Nadzornog odbora tog društva su naveli da je Rovčanin „stvarao stalnu atmosferu napetosti, netrpeljivosti, sukoba i uvreda“ na njihov račun, da ih je optuživao da ometaju rad direktora, da se mešaju u poslovne odluke i da vode kampanju protiv njega.

„Nadzorni odbor se trudio da sve napade shvati kao način ponašanja direktora i pokušavao je da održi pristojan način rasprave i očuva dostojanstvo“, naveli su članovi tog tela i dodali da je njihova pristojnost najčešće nailazaia na „agresivno, arogantno, samohvalisavo i uvredljivo ponašanje direkora, koji se za svoje predloge odluka uvek pozivao na navodne naloge i dogovore iz Vlade Srbije“.

Rovčanin je, kako su navela četiri člana Nadzornog odbora, zabranio svima iz SMATSA da komuniciraju sa Nadzornim odborom, čime je tom telu onemogućio da vrši svoje zakonom propisane funkcije – nadzor nad zakonitošću rada direktora i poslovanjem društva.

„U poslednjoj fazi direktor je sekretarici Organa upravljanja ukinuo pristup generalnoj adresi za elektronsku poštu i promenio broj telefona Organa upravljanja“, naveli su oni i ukazali na konkretne slučajeve koji su dovodili do neslaganja.

Naveli su da je Nadzorni odbor dva puta upozoravao na ponašanje Rovčanina, ali da je on uspeo da ostane na funkciji.

Oni su naveli i da se protiv Rovčanina vode tri krivična postupka pred nadležnim organima.