NIS od 2015. počinje da trguje strujom u regionu

Biznis 29. dec. 201414:19 > 14:22
Podeli:
Izvor: N1

Naftna industrija Srbije planira da u 2015. godini razvije trgovinu strujom u zemljama u okruženju. NIS je u 2014. godini uložio više od 10 miliona evra u razvoj sektora energetike.

U toku je dobijanje licenci za obavljanje delatnosti trgovine strujom u NIS-ovim zavisnim društvima van Srbije, čime će se omogućiti pristup novim tržištima i proširiti mreža partnera, navodi se u saopštenju.

Plan kompanije NIS je da u toku 2015. godine nastavi sa projektima u oblasti energetike, a među ključnim energetskim projektima NIS-a su proizvodnja i prodaja električne energije.

U saradnji sa „Gasprom energo holdingom“ počeće izgradnja Termoelektrane – toplane (TE-TO) Pančevo koja će proizvoditi električnu i toplotnu energiju, a procenjena vrednost ukupne investicije je 170 miliona evra.

Početkom naredne godine sa radom će početi još dve male elektrane NIS-a, na naftnim poljima Sirakovo i Velebit, ukupne snage 4,3 megavata (MW), kao i elektrana na gasnom polju Ostrovo čija će snaga biti 4,5 MW. Time će se dostići ukupna proizvodnja električne energije od 16 MW.

Takođe, u planu je da početkom naredne godine počne maloprodaja komprimovanog gasa na benzinskoj stanici Novi Sad 10.

NIS podseća da je tokom ove godine pustio u rad četiri male elektrane koje proizvode struju od gasa i sada ih ima ukupno sedam.

Proizvodnja sopstvene električne energije dostigla je 7,3 megavata (MW), što je dovoljno za snabdevanje strujom više od 1.000 domaćinstava.

NIS je takođe počeo da prodaje električnu energiju i time je, uz Elektroprivredu Srbije, postao jedini proizvođač u Srbiji, koji struju isporučuje na slobodnom tržištu.