Dembik: Stabilan priliv investicija zahvaljujući Putu svile

Biznis 23. mar. 201718:53 > 21:18
Podeli:
Izvor: Infobiz

Srbija u narednim godinama može da očekuje stabilan priliv stranih investicija, pre svega zahvaljujući tome što je ključni partner Kine u investicionom projektu Put svile u Evropi, kaže za Infobiz Kristofer Dembik, analitičar danske Sakso banke, specijalizovane za investicije.

Dembik naglašava i da su subvencije kratkoročna mera. Da bi strani ulagači investirali bez podsticaja, mora se stvoriti povoljan poslovni ambijent sa poreskim olakšicama, bez komplikovanih administrativnih procedura.

Verujete li da su azijska tržišta ta kojima zemlje regiona treba da se okrenu u trenutku političkih previranja u Evropi i promena u SAD?

– Znam da Srbija računa na Evropsku uniju, usmerena je ka članstvu u uniji i saradnji sa Briselom. Ipak, zbog Bregzita, zemlje zapadnog Balkana nisu u fokusu. Šta je pametno uraditi u takvoj situaciji? Okrenuti se Kini, ne samo Kini nego i drugim azijskim zemljama, i Bliskom istoku, gde investitori traže nova tržišta za ulaganje, i upravo počinju da ulažu u Srbiju i da je posmatraju kao moguću investicionu destinaciju. Dakle dobro je imati investicije sa različitih strana. Treba se okrenuti Kini, ali ne samo Kini, Srbija već zavisi od ekonomske saradnje sa Evropom, ne treba se vezati samo za jedno tržište.

Kada govorimo o ulaganjima, kakva je vaša ocena mera koje se preduzimaju u srpskoj ekonomiji? Šta je dobro, a šta nedostaje da bismo bili još konkurentniji?

– Mnogo je toga urađeno prethodnih godina, imamo solidan privredni rast, ali nije još sve urađeno. Rekao bih da su ostala dva važna koraka ka većoj konkurentnosti. Prvi je obrazovanje, i tu ne mislim da treba da imate više ljudi sa diplomama, već na prilogođavanje obrazovanja novim zahtevima tržišta rada. Što znači da svi moraju biti usmereni ka poznavanju novina koje donosi informaciona tehnologija. Drugi korak je rešenje pitanja državnih preduzeća, ona ne pokazuju dobre rezultate, to pokazuju i analize MMF-a. Ono što je Srbiji potrebno je razvijen privanti sektor. Država mora da ulaže mnogo u obrazovanje i inovacije i prepusti ekonomiju privatnom sektoru.

Kada govorimo o ekonomskoj politici, često se polemiše o opravdanosti subvencija za investiore, Mislite li da je to dobra mera?

– Kratkoročno gledano jeste dobra mera, tako privlačite investitora, dugoročno država investitoru mora da smanji administrativna i poreska opterećenja, da odredi period kada će investitor biti oslobođen poreza ili kada će plaćati manji porez. Mora se stvoriti klima da ulagači dođu bez subvencija.

Kakve ekonomske posledice mogu da imaju poltička previranja u Evropi i nova ekonomska politika SAD, koju karakterišu kao protekcionističku?

– Najveći izazov u 2017. biće protekcionizam. Znamo da američka administracija sa rezervom gleda na slobodnu trgovinu, a ona je važna upravo za zemlje u razvoju, to ne odgovara ni Srbiji. S obzirom da se Amerika okreće izolacionizmu, Kina postaje lider u procesu globalizacije. Ipak mislim i da politička previranja nemaju veliki uticaj na investitore. Pogledajte samo šta je bilo posle Bregzita,svi su mislili da će to biti prava noćna mora za ekonomiju. Ipak, investitori sa Bliskog istoka zainteresovani su da ulažu u Veliku Britaniju i misle da je to odlično mesto za ulaganje. Ne treba obraćati previše pažnju na izbore u Nemačkoj ili Francuskoj. Ono što postavlja okvire novih trendova su strategija Kine i američki protekcionizam.