Potrošači će od 1. januara moći da biraju snabdevača strujom

Biznis 29. dec. 201411:16 > 11:20
Podeli:
Izvor: TANJUG/Miloš Jelesijević

Skupština Srbije usvojila je Zakon o energetici, kojim se uvodi potpuna primena Trećeg energetskog paketa EU i obezbeđuje veća zaštita kupaca.

Za zakon je glasalo 183 poslanika, uključujući i predstavnike opozicionih partija – Demokratske stranke i Socijaldemokratske stranke (SDS), koje su podršku obrazložile time što se oblast energetike usklađuje sa evropskim zakonodavstvom.

Antić: Novi zakon otvara vrata za investicije

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić je prilikom prestavljanja zakona poslanicima rekao da poboljšava uslove za investiranje i unapređuje sigurnost snabdevanja strujom i gasom.

„Novi zakon širom otvara vrata za investicije u energetiku kao jednu od najperspektivnijih grana, za koju postoji veliko interesovanje investitora“, rekao je Antić.

On je naglasio da Zakon o energetici predstavlja ozbiljan iskorak u usaglašavanju regulative sa EU i osnov za punu primenu direktiva iz Trećeg energetskog paketa, što je obaveza Srbije od 1. januara 2015. godine.

Novim zakonom se zadržava odredba o potpunom otvaranju tržišta struje i gasa od 1. januara 2015. godine. Na osnovu toga, domaćinstava i mali kupci će moći da biraju snabdevače strujom i gasom, ali će imati i mogućnost garantovanog snabdevanja.

Zakonom se uvodi i mogućnost ukidanja regulisanja cene električne energije za garantovano snabdevanje od 2017. godine.

Građani će imati pristup podacima o potrošnji

Kupci električne energije dobiće pravo na pristup podacima o sopstvenoj potrošnji, a snabdevač će morati i da uspostavi besplatne telefonske linije za obaveštavanje kupaca.

Zakon uvodi i osnove za praćenje tehničkog i komercijalnog kvaliteta snabdevanja strujom i gasom.

Uvedena je i delatnost snabdevanja na veliko električnom energijom i data je mogućnost stranoj kompaniji da dobije licencu za tu delatnost, bez obaveze registrovanja na teritoriji Srbije.

Stvoreni su uslovi i za osnivanje i funkcionisanje berze eletrične energije. Uvodi se i mogućnost da država može imati jednog ili više operatera distributivnog sistema električne energije, ali da oni moraju da primenjuju iste tarife.