Mašina za kalašnjikove sada pravi najsavremenije mikrofone

Biznis 11. mar. 201718:30 > 19:39
Podeli:
Izvor: sc

Jedan muzičar iz Kalifornije i jedan ruski ljubitelj muzike odlučili su da postanu poslovni partneri. Osnovali su kompaniju koja proizvodi najsavremenije mikrofone od stare mašinerije kojom su nekada proizvođeni Kalašnjikovi.

Oko 200 kilometara južno od Moskve, u gradu Tula, američki muzičar Dejvid Braun i ruski ljubitelj muzike Pavel Bazdirev otvorili su zajedno kompaniju. Zovu je Sojuz, što znači “savez”, a partneri kažu da se to odnosi na “savez Istoka i Zapada.”

Kompanija proizvodi mikrofone za neke od najpoznatijih svetskih bendova, koristeći strugove na kojima su nekada pravljene puške Kašnjikov.

Fabrika zauzima dva sprata u orunuloj zgradi u predgrađu Tule, gde 12 radnika ručno pravi mikrofone koristeći stare ali pouzdane sovjetske mašine. Precizno izrađeni, elegantnog, retro izgleda i čistog zvuka koji hvale profesionalci, mikrofoni Sojuz su stekli obožavaoce širom sveta.

Kompanija spaja ekspertizu ruskih inženjera sa američkim investicijama, a ima koristi i od nižih cena rada u Rusiji.

„Naša fabrika je u regionalnom ruskom gradu gde su plate mnogo niže i u odnosu na Moskvu, a kamoli na Zapad. Proizvodnja mikrofona na ovaj način bi u Americi ili Evropi bila veoma teška u smislu troškova. A dobijate drugačiji rezultat kada nešto proizvodite ručno, posebno ako je taj proizvod – mikrofon“, kaže Dejvid Braun, muzičar i koosnivač Sojuza.

„Bilo nam je jasno da, ako ne budemo proizvodili mikrofone ručno, što nam je bio glavni fokus, nikada nećemo postići kvalitet koji nam je potreban da dopremo do zapadnog tržišta i predstavimo proizvod na pravi način. Zato smo doneli odluku da organizujemo sopstvenu proizvodnju, sopstvenu kompaniju. I polako, korak po korak, stigli smo tamo“, dodaje Pavel Bazdirev, drugi osnivač.

Sojuzovi najbolji mikrofoni koštaju 3.500 dolara naspram 8.000 dolara, koliko koštaju konkurentski modeli.

Započinjanje biznisa u Rusiji zna da bude teško. Startapi se često nose sa teretom ruske regulative, pohlepnim zvaničnicima koji očekuju mito, i dominantnom pozicijom državnih firmi koje ne vide rado rivale na tržištu. Međutim, Braun kaže da to nije bio slučaj sa njegovom kompanijom.

Sojuz je izuzetak iz opštih trendova u Rusiji, gde se kompanije i dalje bore sa rivalima iz Azije, koji mogu da prave proizvode brže i jeftinije.

„Naš sektor inženjerstva, iako se aktivno razvija, još nije uhvatio korak sa stranim zemljama da bi se prebrodio jaz protekle dve decenije. Plus, azijske zemlje napreduju, što uključuje i njihovo pružanje inženjerskih usluga, zbog čega je naš inženjerski sektor manje kompetitivan“, navodi Vasilij Abaškin, iz Više škole ekonomije u Moskvi.

Američki i ruski osnivači Sojuza kažu da bi razmislili o izmeštanju fabrike u susednu Letoniju ili Estoniju ako sankcije ili regulative postanu suviše komplikovane i naporne. Ali do tada, kažu da je lakše i jeftinije da svoje mikrofone prave u Rusiji.