Korkodelović: Kina ima interes da bude prisutna u Srbiji

Biznis 19. feb 201721:46 > 21:55
Izvor: N1

Da li će se interesi Srbije i Kine ukrstiti kada je RTB Bor u pitanju, znaćemo uskoro, rekao je u Dnevniku N1 Boško Korkodelović, ekonomski npvinar i analitičar. On ne veruje da Kinu bilo šta može da odvrati od ulaganja u ovom delu Evrope.

„Kinezi su našli svoja nalazišta bakra, ali je njihov interes da budu prisutni u Evropi i Srbiji kao značajnoj tačci za širenje u Evropi“, kaže Korkodelović i dodaje da je polje za saradnju jako široko.

Prema njegovom mišljenju Kinu sa njenog kursa svile može da pomeri ili na njemu da zaustavi samo politički rizik i to ne u Srbiji, već u centralnoj Aziji.

„Kinezi nisu spremni da vojno intervenišu kako bi zaštitili svoje ekonosmske interese“, ističe gost N1.

Srbija voli da se predstavlja kao kapija za kineska ulaganja u Evropi, ali Korkodelović naglašava da svaka od 16 zemalja centralne i istočne Evrope koja sarađuje sa Kinom sebe predstavlja na taj način.

„Mislim da Kinezi žele da se ne stvara rivalitet, da ne dolazi do otimanja poslova, da sve ide normalnim tokom, gde će ostvarivati svoje interese imajući u vide i interese zemlje domaćina. Ako je moguća prekogranična saradnja kao što je projekat pruge Beograd-Buimpešta, onda je to još bolje“, rekao je Korkodelović.

Kina je, inače, danas obeležila 20 godina od smrti državnika Denga Siao Pinga, zaslužnog za ekonomske reforme i modernizaciju zemlje u drugoj polovini 20. veka. Deng je otvorio Kinu stranim investicijama i globalnom tržištu, zbog čega ga mnogi smatraju zaslužnim za pretvaranje Kine u svetsku ekonomsku silu.