Siva ekonomija čini 30 odsto BDP

Biznis 12. feb. 201711:43 > 11:47
Podeli:
Izvor: N1

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samuprave Željko Ožegović izjavio je da se procenjuje da siva ekonomija u Srbiji sada čini 30 odsto BDP, a da je cilj da se u naredne dve do tri godine smanji na 26 odsto.

On je agenciji Beta rekao da su 2017. i 2018. godina proglašene za godine borbe protiv sive ekonomije i da je to prioritet za državu, i dodao da je dugoročni plan da se udeo sive ekonomije smanji na srednjeevropski prosek od oko 20 odsto.

„U prethodne dve godine mnogo je urađeno u toj oblasti, a donet je i Akcioni plan za borbu protiv sive ekonomije“, rekao je Ožegović.

Usvojen je i Zakon o inspekcijskom nadzoru, u aprilu 2015, koji je, kako je ocenio, popunio određene pravne praznine.

„Pre svega, do sada niko nije bio odgovoran za postupanje prema neregistrovanim subjektima. Povećana je transparentnost rada inspekcija ;i uvedena bolja koordinacija“, rekao je Ožegović.

Dodao je i da se sa Agencijom za privredne registre mere efekti tog zakona i da podaci pokazuju da je do decembra 2016. godine za 17 odsto povećan broj novoregistrovanih preduzeća, a da je za 10 odsto smanjen broj ođavljenih.

Ožegović je rekao i da je puna primena zakona počela u aprilu 2016. i da je do kraja te godine smanjen broj odjavljenih za 32 odsto.

„Pre se dešavalo da ljudi odjavljuju svoja preduzeća i prelaze u sive tokove, jer nije bilo kontrola neregistrovanih subjekata“, rekao je Ožegović.

Dodao je da je potrebno pojačati koordinaciju s drugim institucijama koje se bave borbom protiv sive ekonomije, kao što su policija i sudovi, ali i povećati svest građana o tome.

„Istraživanja pokazuju da se skoro osam miliona evra dnevno gubi u raznim aktivnostima u sivoj zoni. To utiče na makroekonomski ambijent, a oni koji posluju legalno, trpe nelegalnu konkurenciju“, istakao je Ožegović.

Veliko interesovanje za nagradnu igru

Jedna od mera za smanjenje sive ekonomije i podizanje svesti građana jeste nagradna igra prikupljanja fiskalnih računa „Uzmi račun i pobedi“.

On je ocenio da je interesovanje građana ogromno i da svi žele da učestvuju u nagradnoj igri, navodeći da je važno da građani shvate zašto je važno da uzmu fiskalni račun.

Podsetio je da je slanje računa počelo 1. februara i da je uslov da se prikupi 10 računa ili slipova,čija je vrednost najmanje 100 dinara.

„Nagradna igra će trajati i tokom celog marta, a nagrade će biti objavljene 15 dana pred izvlačenje. Brojne kompanije pokazale su interesovanje i žele da donacijama podrže ovu nagradnu igru“, rekao je Ožegović.

Naveo je da će izvlačenje nagrada biti početkom marta i početkom aprila. Broj koverata koje građani mogu da preuzmu ograničen je na tri dnevno. Računi se dostavljaju u kovertama koje su besplatne i mogu da se preuzmu u svim filijalama Pošte Srbije.