Ekonomisti: Povlačenje evropskih banaka iz Srbije očekivano

Biznis 01. feb. 201714:28 > 14:29
Podeli:
Izvor: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Povlačenje evropskih banaka iz jugoistočne Evrope zbog visokog nivoa problematičnih kredita i ukupnjavanje bankarskog sektora u Srbiji bilo je očekivano, ocenjuju ekonomisti.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Boško Živković rekao je agenciji Beta da nije iznenađenje što strani investitori prodaju banke Srbiji, a kupuju ih domaći biznismeni.

„Perspektiva rasta bankarskog sistema u zemljama jugoistočne Evrope je slaba. Evropske banke su u problemima i sa relativno niskim kapitalom, a rešavanje problema u bankama u jugoistočnoj Evropi bi zahtevalo dosta dodatnog kapitala“, rekao je Živković.

Treba očekivati da se evopske banke, prema njegovim rečima, i dalje povlače iz jugoistočne Evrope, pa i Srbije.

„Stranci su preuzimali banke u Srbiji jer su bili relativno povoljni uslovi. Kako će ih voditi domaći investitori u ovom trenutku je teško proceniti“, rekao je Živković.

Ekonomista Ivan Nikolić istakao je da je „koncentracija na srpskom bankarskom tržištu mala i da se očekivalo ukrupnjavanje banaka“.

„Ukrupnjavanje je poželjno, a ne vidim problem da to rade domaći investitori, a posebno da kupuju banke koje su imale ograničene aktivnosti, a neke verovatno i probleme u poslovanju“, ocenio je Nikolić.

Dodao je da je ukrupnjavanje „zakon tržišta i pozitivan proces jer će podići performanse i pojačati konkurenciju među bankama, a to će doneti dobrobit i klijentima jer će pojeftiniti kredite“.

„Iskustvo pokazuje da strani vlasnici nisu uvek uspešni“, rekao je Nikolić agenciji Beta.

Biznismen i vlasnik kompanije MK komerc Miodrag Kostić saopštio je juče da je kupio 100 odsto kapitala grčke Alfa banke.

Alfa banka posluje u Srbiji od 2002. godine, kada je kupila Jubanku. Kostić je ranije kupio AIK banku, šestu u Srbiji po neto bilansnoj sumi u iznosu od 1,5 milijardi evra na kraju 2016. godine, a vlasnik je 20 odsto akcija slovenačke Gorenjske banke.

Druga banka koja je juče iz inostranog vlasništva prešla u srpsko je Finomestik a.d. Beograd koju su kupili vlasnici kragujevačke Direktne banke Andrej Jovanović i Bojan Milovanović.

Findomestik a.d. Beograd je deo Findomestik banke Italija, koja je u sastavu šire bankarske grupacije BNP Paribas.

Po pisanju beogradskih medija, još nekoliko banaka u Srbiji pregovara o promeni vlasništva.