Niže cene rominga u regionu od juna 2015.

Biznis 24. dec 201414:05 > 14:08
Izvor: Freeimages.com

Snižavanje cena rominga između Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore počeće od juna 2015, najavila je srpska agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (Ratel).

Direktor Ratela Milan Janković je rekao da će snižavanje cena prenosa govora, internet podataka i SMS poruka biti obavljeno postepeno u naredne tri godine na način kako je to urađeno u Evropskoj uniji.

Uvođenje 4G tehnologije u Srbiji može se očekivati od sredine maja sledeće godine, najavio je direktor Ratela Milan Janković.

Prema rečima Jankovića, regulatorne agencije četiri zemlje regiona su taj dogovor postigle početkom decembra na sastanku u Beogradu.

„Jedina korekcija koju smo mi predložili je da se zbog tursitičke sezone to uradi do 30. juna svake godine – 2015, 2016. i 2017. godine“, rekao je direktor Ratela.

Kako je istakao, snižavanje cena rominga će biti korisno za potrošače, ali će dovesti i do povećanja korišćenja usluga mobilne telefonije u romingu u četiri zemlje regiona.

Janković je potvrdio da operateri nisu bili zadovoljni smanjenjem cena rominga, ali je istakao da će ta odluka morati da se poštuje i da će precizno biti određene cifre do kojih moraju da snize cene usluga u romingu.

„To sigurno utiče na njihove prihode, ali mi moramo i da brinemo i o građanima“, rekao je on.

Janković je dodao da očekuje da će odluka o smanjenju cena rominga biti doneta do kraja ove godina, navodeći da je Upravni odbor Ratela juče doneo predlog te odluke i da sada samo očekuje odgovor Ministarstva za telekomunikacije da li je potrebna ratifikacija sporazuma.

Podsetio je da su Srbija. Makedonija, BiH i Crna Gora početkom septembra na nivou ministara potpisale sporazum o smanjenju cena rominga u skladu sa preporukom Evropske unije sa mogućnosti, ističući da očekuje da će se tom sporazumu sigurno priključiti Albanija i Turska.