IT pa kuvari, automehaničari i frizeri najlakše do posla

Biznis 31. jan. 201711:56 > 12:01
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Analiza tržišta rada za 2016. godinu, prema podacima sa sajta Poslovi.infostud.com, pokazuje da je najveći broj oglasa objavljen u oblastima trgovina/prodaja, IT, administracija, mašinstvo i elektrotehnika.

U 2016. godini na sajtu Infostuda je objavljeno skoro 24.000 oglasa, što je za 29 odsto više nego prethodne godine, dok je na razne pozicije konkurisalo više od 205.000 kandidata.

Najčešće raspisivani oglasi za radna mesta: prodavac, komercijalista, administrativni radnik, vozači i telefonski operater. Nakon toga, našle su se i IT pozicije: Java programer, .NET developer i PHP programer.

Van IT oblasti, najviše šansi za zaposlenje u prethodnoj godini su imali: kuvari, automehaničari, frizeri, diplomirani inženjeri elektrotehnike i vozači, navedeno je u saopštenju.

Pozicije na kojima je bilo manje objavljenih oglasa u odnosu na broj konkurisanja, odnosno na kojima je tokom 2016. godine bilo teže pronaći posao su: poljoprivredni tehničar, turistički vodič, kontrolor prodaje i saradnik za unapređenje prodaje.

Na stranom jeziku objavljeno je 6.630 oglasa u kojima je preduslov za konkurisanje za radnu poziciju bilo poznavanje traženog jezika. Najčešće je to bio engleski jezik, potom nemački i mađarski.

Kako se navodi, na 5,30 odsto objavljenih oglasa poslodavci su označili da se na njih mogu prijaviti i osobe sa invaliditetom.

Poslodavci su tokom 2016. u 60 odsto oglasa tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom. Sa druge strane više od polovine kandidata imalo je visoku stručnu spremu.

Svaki treći kandidat ima 10 i više godina radnog iskustva, dok onih sa jednom do tri godine ima 23 odsto. Bez ikakvog radnog iskustva na slobodna radna mesta konkurisalo je skoro 7 odsto kandidata.