Starbaks će zaposliti 10.000 izbeglica u inat Trampu

Biznis 30. jan 201722:34 > 22:35
Podeli:
Izvor: Reuters/Mario Anzuoni

Američki lanac kafeterija Starbaks zaposliće 10.000 izbeglica širom sveta u narednih pet godina, kao odgovor na antiimigracijski ukaz američkog predsednika Donalda Trampa.

„Danas vam se obraćam s velikom nelagodom, velikim srcem i čvrstim obećanjem. Živimo u trenutku u kojem je obećanje o američkom snu stavljeno u pitanje“, napisao je na internetu generalni direktor Starbaksa Hauard Šulc.

Šulc, blizak demokratima, kaže da je Starbaks u kontaktu sa svojim zaposlenima koji su pogođeni predsedničkim dekretom o uvođenju strogih restrikcija u smislu pristupa američkoj teritoriji.

Starbaks želi da zaposli osobe koje beže od ratova, progona i diskriminacije u 75 zemalja u kojima je prisutan, kroz sledećih pet godina.

Šulc, jedan od retkih američkih direktora velikih kompanija koji se meša u politiku, takođe se osvrnuo i na Trampovu odluku o gradnji zida prema Meksiku.

„Gradimo mostove, a ne zidove s Meksikom“, kazao je, dodajući da će Starbaks nastaviti da ulaže u Meksiko gđe ima 600 kafića i 7.000 zaposlenih.