Čadež: Tri četvrtine firmi neće plaćati članarinu u PKS

Biznis 01. jan. 201715:31 > 15:34
Podeli:
Izvor: N1

Svi privrednici i preduzetnici u Srbiji su po zakonu su dužni da od ove godine plaćaju komorsku članarinu, ali je čak tri četvrtine oslobođeno te obaveze, dok će ostali ubuduće plaćati znatno manje iznose nego po dosadašnjem obračunu, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Dosadašnji model koji se zasnivao na izdvajanju 0,19 odsto od bruto zarada zaposlenih, kako je ocenio Čadež, bio je neodrživ i predstavljao veliki trošak za privredu zbog iznosa članarine, ali i zato što su je firme plaćale na više mesta – i republičkoj i pokrajinskoj i regionalnim, odnosno gradskoj komori na čijem području posluju.

„Da privredu ne bismo opteretili predložili smo da se članarina od 1. januara ove godine određuje prema ekonomskoj snazi članica, odnosno njihovom poslovnom prihodu. Za one najmanje i najslabije članstvo će biti besplatno. Firme kojima je potrebna podrška da rastu i razvijaju plaćaće simbolične iznose, a velike kompanije, razvrstane u više grupa, prema svojoj jačini, izdvajaće veće iznose, ali će oni biti i do dvadeset tri puta manji nego što bi plaćale po dosadašnjem obračunu“, objašnio je Čadež u intervjuu za agenciju Beta.

Istovremeno, u jedinstvenom komorskom sistemu koji počinje da funkcioniše u ovoj godini, privrednici će, kako je istakao, plaćati jednu članarinu – u zajedničku komorsku kasu.

Plaćanja članarine biće oslobođeni svi preduzetnici, novoosnovane (star-ap) firme u prve dve godine poslovanja i još 70.000 mikro i malih preduzeća sa poslovnim prihodom do 20 miliona dinara, naveo je Čadež.