Kako da vam Nova godina ne isprazni novčanik?

Biznis 24. dec 201610:49 > 10:51
Izvor: N1

Kako organizovati novogodišnje praznike i kupiti poklone, a da ne vam novčanik ne ostane prazan ili da se ne zadužite? Dušan Uzelac, direktor finansijskog portala Kamatica, gostujući u Novom danu rekao je da je najbitnije ovakve praznike isplanirati još u septembru ili oktobru. Dodaje da su u problemu svi oni koji to nisu uradili.

„Treba imati neku vrstu kočnice za potrošnje. Januar će doći i ništa nas neće osloboditi troškova u narednom periodu“, upozorava Uzelac pred novogodišnje i božićne praznike.

Banke svojim klijentima nude keš kredite kojima će sebi „olakšati“ prazničnu kupovinu. Gost Novog dana kaže da ponude tipa „kupi sad, a plati za nekoliko meseci“ privlače impulsivne potrošače, ali da treba biti svestan da ništa nije besplatno i da će ta kupovina svakako doći na naplatu u jednom trenutku.

„Treba razdvojiti šta je želja, a šta potreba. Želja je ogroman televizir, ali ako već imate funkcionalan televizor potreba nije takva“, podseća Uzelac.

Kaže da se ceo život suočavamo sa mesečnim ciklusima – mesečnim primanjima i mesečnim troškovima, a uz to se dodaju i godišnji troškovi za registraciju automobila, letovanje ili zimovanje.

„Ako trošimo 90 odsto, 10 odsto ostaje sa strane. To zavisi od planiranja. Svi prethodni događaji nam govore koliko nam je bilo potrbno prošlog meseca ili godine. Kada to znamo možemo da se spremimo unapred. Ili unazad, što znači da ćemo se zadužiti, pa kasnije to otplaćivati“, rekao je gost Novog dana.

On kaže da nas uzimanjem kredita i otplatom rata banka uči ono što samo nismo mogli da naučimo. Kamata je u toj „igri“ – lekcija.

„Kada treba da uštedimo teško nam je da izdvojimo pet hiljada dinara, a kada uzmemo kredit onda se tih pet hiljada za ratu nađe“, objašnjava Uzelac.