Kvartalni monitor: Najbolja godina od 2008, gori od regiona

Biznis 17. dec. 201611:03 > 11:10
Podeli:
Izvor: N1

Ekonomski rezultati u Srbije ove godine će biti najbolji od 2008. godine, ali su lošiji nego u regionu, navodi se u najnovijem broju časopisa Kvartalni monitor.

„Bruto domaći proizvod (BDP) će porasti za 2,7 odsto, a deficit tekućeg platnog bilansa iznosiće četiri odsto“, procenjuju autori Kvartalnog monitora – koji izdaje Fondacija za razvoj ekonomske nauke FREN, u saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Beogradu.

Fiskalni deficit je, dodaje se, smanjen na oko dva odsto, formalna nezaposlenost je pala za tri odsto, a strane direktne investicije su oko pet odsto BDP-a.

Bolji rezultati su, kako se navodi, delom posledica povoljne konjukture – sve susedne zemlje su u ovoj godini ostvarile solidne rezultate.

Rast BDP-a u okolnim državama je nešto veći nego u Srbiji i iznosi tri odsto, prosečan deficit tekućeg platnog bilansa je 1,8 odsto BDP-a i znatno je manji nego u Srbiji, a prosečna vrednost fiskalnog deficita u susednim zemljama je oko 2,3 odsto BDP-a, ukazali su saradnici Kvartalnog monitora.

Istakli su da su niske kamate i cene energenata, visoke strane investicije i rast uvoza razvijenih zemlja EU podstakle rast svih privreda regiona, ali da se na ovako povoljne ciklične okolnosti ne može računati u dužem periodu.

Procene autora Kvartalnog monitora su da će rast BDP-a u Srbiji u 2017. godini iznositi oko tri odsto.

Rast će, kako je ocenjeno, osim investicija i izvoza podržati i privatna i državna potrošnja, ali je neophodno da investicije rastu brže od BDP-a jer su trenutno najniže u regionu i iznose 18-19 odsto BDP-a.

Procenjeno je da će naredne godine u Srbiji inflacija biti blago povećana zbog rasta cena energenata, smanjenje deficita tekućeg platnog bilansa i nešto sporijeg rasta zaposlenosti, zarada i standarda građana od rasta BDP-a.

Privredni ambijent u Srbiji je, dodaje se, još je lošiji nego u Centralnoj Evropi, a održavanje vanrednih parlamentarnih izbora odložilo bi reforme.

„Vlada najavljuje znatnije povećanje plata i penzija naredne godine ili nakon isteka aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, kao i smanjenje poreza i doprinosa, pa postoji rizik da se ponovi scenario iz perioda od 2006. do 2008. godine koji je doveo do rasta javnog duga i produžene recesije“, zaključuje se u Kvartalnom monitoru.