Akcionari Monsanta odobrili spajanje sa Bajerom

Biznis 13. dec 201618:09 > 18:10
Izvor: Juliette MICHEL / AFP

Akcionari Monsanta velikom većinom su odobrili ponudu Bajera za kupovnu te kompanije za 57 milijardi dolara, čime bi bile spajene dve najveće svetske agro-hemijske kompanije.

Prema ponudi iz septembra akcionari Monsanta će dobiti 128 dolara po akciji u gotovini, a dogovor treba da odobre i nadležne institucije. Akcije Monsanta porasle su za 24 odsto, na 104,8 dolara u prepodnevnom trgovanju.

Bajer će, prema dogovoru akcionarima Monsanta, platiti 57 milijardi dolara i preuzeti devet milijardi duga kompanije iz Sent Luisa.

Zbog mogućeg spajanja Bajera, nemačkog prozvođača lekova i hemikalija za poljoprivredu, i Monsanta, proizvođača semena, herbicida i pesticida, neke vlade, kao i lideri u poljoprivrednoj industriji su izrazili zabrinutost, pošto bi smanjenje konkurencije moglo da ugrozi poljoprivrednike.

Američka Nacionalna unija farmera saopštila je da bi spajanjem te kompanije dostigle više od 80 odsto udela u prodaji semena u SAD, kao i 70 odsto na svetskom tržištu pesticida.

S druge stane, zvaničnici Bajera i Monsanta kažu da će spajanje pomoći poljoprivrednicima. Bajer je poznat po aspirinu, leku za alergije „klaritinu“ i „alka selceru“ koji pomaže u mamurluku. Takođe proizvodi hemikalije za uništavanje korova, insekata i gljivica.

Monsanto prodaje seme za voće, povrće, useve, soju, pamuk, kao i poznate herbicide. Ta kompanija je vodeća i na tržištu genetski modifikovanih organizama.