Belorusija uvodi taksu od 30 odsto na kupovinu deviza

Biznis 19. dec 201415:41 > 15:48
Podeli:
Izvor: Reuters/Vasily Fedosenko

Narodna banka Belorusije uvodi naknadu od 30 odsto prilikom kupovine deviza, preneo je Tas.

Zbog povećane tražnje za stranom valutom na unutrašnjem devizinom tržištu doneta je odluka o privremenom uvođenju 30-procentne takse pri kupovini deviza, rekli su danas u Narodnoj banci u Minsku.

PROČITAJTE JOŠ:

Usled stanja u ekonomijama zemalja u okruženju, prvenstveno Rusiji, vlada i Narodna banka Belorusije donele su niz mera usmerenih da spreče razvoj negativnih tendencija na deviznom i finansijskom tržištu zemlje i povećaju privlačnost štednje u beloruskim rubljama, naveli su u banci.

Iako je beloruska rublja poslednjih nekoliko meseci relativno stabilna, ljudi u glavnom gradu Minsku su povećali kupovinu deviza zbog zabrinutosti da bi ekonomska kriza u Rusiji mogla da se prelije i u Belorusiju. Ruska rublja izgubila je od početka godine gotovo polovinu vrednosti.

Naknadu od 30 odsto preduzeća i banke plaćaće prilikom kupovine deviza na berzi, a građani prilikom kupovine u bankama. Naplaćena sredstva će biti usmerena u državni budžet.

Pri tome obrazovanje kursa na domaćem deviznom tržištu ostaće nepromenjeno. Građani i privredni subjekti će moći da kupuju i prodaju devize bez ograničenja.