Srbiji produžen rok za ruski kredit, plaća kamate

Biznis 07. dec. 201612:34 > 12:37
Podeli:
Izvor: N1

Rusija namerava da produži Srbiji rok korišćenja kredita od 800 miliona dolara za rekonstrukciju železničke infrastrukture na tri godine, navodi se u odluci Vlade, objavljenoj danas na Službenom sajtu Rusije.

Kako piše u predlogu protokola koji predstavnici dve zemlje treba da potpišu, Srbija je ranije potpisanim sporazumom imala pravo na korišćenje tog kredita od 2013. do 2018. godine, ali se tim dokumentom rok produžuje do 2021. godine.

 Srbija mora najkasnije 15. marta 2018. da isplati jedan odsto kamate na sumu kredita koju nije iskoristila do 31. decembra 2017. godine, a ukoliko to ne učini korišćenje kredita se obustavlja.

Srbija treba da plati i jedan odsto kamate za sumu koju ne iskoristi do 31. decembra 2021. godine.

U obrazloženju se navodi da je Vlada Rusije donela takvu odluku „s ciljem daljeg razvoja i jačanja prijateljskih odnosa medju zemljama i razvoja uzajamno korisne saradnje“.

Ruski premijer Dimitrij Medvedev je dokumentom naložio Ministarstvu finansija da, zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova i drugim zainteresovanim resorima, pregovara sa Srbijom i potpiše taj protokol.

U dokumentu se ne navodi kada će protokol o produženju korišćenja kredita biti potpisan.

Sporazum o državnom kreditu Srbiji od 800 miliona dolara za modernizaciju železničke infrastrukture potpisali su 2013. godine u Moskvi tadašnji ministri finansija Anton Siluanov i Mladjan Dinkić.

Predstavnici Ruskih železnica su 15. jula, prilikom zvaničnog početka radova na barskoj pruzi od Resnika do Valjeva, saopštili da je do tog datuma utrošeno 230 miliona dolara.