EBRD emitovala obveznice od 2,5 milijardi dinara

Biznis 06. dec. 201613:57 > 18:38
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) emitovala je obveznice u dinarima u vrednosti od 2,5 milijardi dinara, a potražnja je bila za čak četiri milijarde dinara.

Predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović rekao je da se ta banka kao pokrovitelj emisije obavezala da će kupiti celokupnu emisiju u slučaju da ne bude interesovanja.

Obveznice su izdate na rok od tri godine sa varijabilnom kamatom, odredjenom kao tromesečni belibor, što je referentna kamata za dinarska sredstva na srpskom medjubankarskom tržištu, plus 0,4 procentna poena.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković istakla je da su razgovori o izdavanju obveznica u dinarima započeti još 2005. godine, a da su se tek sada stekli uslovi jer je niska kamata, mali deficit i stabilan kurs. 

Iako postoji zakonska mogućnost da, pored države i banke emituju obveznice do sada su u Srbiji samo dve banke – Erste i Sosijete ženeral emitovale obveznice u dinarima.

Gujančić: Šteta što nije zaživelo ranije

Na srpskom finansijskom tržištu nema puno mogućnosti za nalaženje investicija i prava je šteta što izdavanje obveznica nije i pre zaživelo kao vid finansiranja, kaže Nenad Gujaničič iz brokerske kuće Wise broker.

“Super je što dolaze međunarodne finansijske organizacije da ovde plasiraju svoje hartije od vrednosti, ali se domaći emitenti nisu razvili. Tako imamo – osim državnih hartija od vrednosti koje smo s mukom zbog velikog derficita – u razvoju obveznice gradova, a korporativne obveznice gotovo ne postoje na tržištu, a mnogo bi bilo boilje da su emitovane korporativne obveznice na tržište, nego što su uzimali kredite od banaka, pa sada imamo jedan od najvećih problema“, objašnjava on.