Mladi sa novim idejama u potrazi za investitorima

Biznis 05. dec. 201617:45 > 18:11
Podeli:
Izvor: N1

Otežan pristup finansijama jedan je od najvećih problema u srpskoj privredi. Do sredstava posebno teško dolaze početnici u biznisu i inovativni projekti. Taj posao treba da im olakša "Belgrade venture forum", koji petu godinu spaja investiotre i startapove.

Na jednom mestu mladi ljudi sa novim idejama i željom da ih pretvore u uspešne poslove i investitori spremni da ih u tom podrže.

Nikada u istoriji čovečanstva nije bilo lakše pretvorti nove ideje u stvarnost, jer dobra ideja i internet su sve što je potrebno da predstavite svoju ideju ne samo Srbiji, već i čitavom svetu i da prodate svoj proizvod“, kaže ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat.

Proizvodi ICT sektora čine četiri odsto srpskog izvoza ili oko 600 miliona evra. Prema rečima ministarke državne uprave Ane Brnabić investiranje u startapove uslov je za povećanje zaposlenosti i veću konkurentnost srpske privrede.

„Trenutno ne postoji relevantan pravni okvir po kome u Srbiji mogu da posluju preduzetnički fondovi, a s obzirom da su oni podrška brzorastućim kompanijama, ministraski IT savet razmatra donošenje zakona o fondovima preduzetničkog kapitala. kako bi se regulisalo njihovo poslovanje i obezbedili uslovi za razvoj inovatvne privrede u Srbiji“, navela je Brnabić.

Dosadašnji pobednici Belgrade venture foruma ostvarili su svetski uspeh – Coprix media sa interaktivnim bukvarom, Strawberry, kao jedina IT firma van Velike Briitanije koja je izabrana da učestvuje u opremanju Londona solarnim uređajima, Build con, aplikacija za organizaciju građevinskih radova, u koju je investirao poznati fond iz Silicijumske doline.

Ove godine za uži izbor, žiri foruma birao je među 130 startapova.

Autori 35 inovativnih projekata predstaviće se pred više od 50 investitora, koji su u te projekte spremni da ulože od 25.000 evra do pet miliona evra. A čime se rukovodi žiri, kada odlučuje kome da dodeli ta sredstva?

„Za mene je na prvom mestu ličnost, sam preduizetnik, jer znate, za biznis plan kažu da se on zapravo nikada ne ostvari, već neke njegove varijante. Dakle ključna je sposobnost tima koji realizuje ideju, da se uhvati u koštac sa svim preprekama na putu do uspeha. Za mene ključn stvar je dobar tim“, rekao je član žirija Stiven Koltai.

Na forumu će im biti potrebna još jedna veština, a to je da međunarodni žiri za dva minuta ubede da je baš njihova ideja zaslužila investiciju.