Vučić o budžetu: Najbolje krojen i realno sastavljen

Biznis 05. dec. 201616:31 > 19:15
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je za 2017. godinu predviđen najniži budžetski deficit u savremenoj istoriji Srbije od 69,1 milijarde dinara, što je 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

„Za 2016. godinu smo predvideli budžetski deficit od 122,1 milijarde dinara, a sada sa uobičajenim prihodima imamo suficit od 31 milijarde dinara“, rekao je Vučić u Skupštini Srbije gde se raspravlja o predlogu budžeta za 2017. godinu i pratećim zakonima.

On je istakao da su obezbeđeni uslovi za stabilno finansiranje budžeta jer se ne računa na vanredne prihode, i pored toga što su uvećane plate u delu javnog sektora i penzije.

„Zdraviji novčanik Republike Srbije jednako puniji novčanici građana“ – tom analogijom objašnjava budžet za 2017. predsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić i uverava: obezbeđeni su uslovi za stabilno finansiranje, jer na 1263 stranice opširnog budžeta – nisu uračunati vanredni prihodi.

Premijer je istakao da su problemi za budžet dugovi i loše poslovanje nekoliko preduzeća – RTB Bor, Resavice, Azotare, MSK, Petohemije.

„Ovo je najzdavije predloženi budžet, on znači konačni izlazak iz krize i ja sam na to ponosan“, rekao je premijer. 

„Ništa ni biva preko noći, to treba svi da znaju, ali danas su javne finansije zdrave“, rekao je Vučić, napominjući da od novačanika države zavisi i novačanik svakog građanina. 

Vučić je zahvalio građanima na trpeljivosti i poverenju što su podržali program za budućnost Srbije, umesto vraćanja u vreme propalih privatizacija, napominjući i da nije očekivao toliko dobre rezultate u javnim fanansijama kakvi su ove godine postignuti. 

Ako nastavimo sa disciplinom i odgovornošću, sa rastom od tri odsto, nema straha za Srbiju, rekao je Vučić, napominjući da su predviđanja u buđžetu za narednu godinu rađena konzervativno, tako da očekuje još bolje rezultate od zacrtanih, a sa njima i povećanje plata i penzija. 

On je napomenuo da je ovo „najbolje krojen“ ali i realno sastavljen budžet, odbacujući primedbe iz opozicije da je trebalo da se nađe ranije pred poslanicma i podsetio da su neki izglasavani poslednjeg dana u godini.

Urađen je, kaže, najbolji budžet, ali to nismo sami uradili već sa najvećim finansijskim stručnjacima iz Međunarodnog monetarnog fonda. 

Povodom o izdvajanja za Vojvodnu iz budžeta, on je rekao da je veće od predviđenih sedam odsto i na nivou je od 7,3odsto. 

„Važno nam je da deficit ne bude veći od ulaganja u kapitalne projekte“, ocenio je on i dodao da se
Vlada trudila da sačuva socijalna prava i prava iz domena socijalne zaštite. 

On je, govoreći o nekim privatizacionim prihodima iz 2005 i 2006. godine, naveo da je Mobtel prodat za 1,5 milijardi evra, Mitrosrem za 15 miliona, Mile Jerković je za mali keš za državu, a veliki na drugu stranu, platio za državnu imovinu 15, 5 miliona evra, HIP Azotara koja državu „papreno i pakleno košta“ plaćena je 13 miliona, Trajal 12 miliona evra, Danubios 10 miliona evra. 

„Uprkos pokušajima tajkuna da utiču na politiku, a ima onih koji utiču na neke predsedničke kandidate, ti ljudi više ne vode Srbiju, niti Vladu Srbije, to je suštinska i velika razlika. Na tu razliku sam ponosan“, rekao je Vučić.

Nisam protiv privatizacije, ja sam protiv neuspešne, lopovske privatizacije, naglasio je Vučić odgovarajući na izlaganje poslanika Pokreta socijalista, koji je najavio da će poslanici te stranke podržati budžet. 

„Važno je da deficit ne pređe ulaganja u kapitalne projekte. Nama je deficit 570 miliona evra, a kapitalna ulaganja na nivou 750 miliona evra, rekao je Vučić i istakao da takav stav zastupa nemački ministar finansija Volfgang Šojble.

 Iz državne kase biće izdvojeno oko 7,3% za Vojvodinu – uverava premijer, iako navodi da ključni problemi za budžet ostaju i dalje isti: loša poslovanja RTB Bora, Resavice, Azotare, Petrohemije. Ali, dok iz vladajuće koalicije budžet hvale kao domaćinski, pohvala je stigla i od lidera LDP-a Čedomira Jovanovića, ali i pitanje: ko će obećano ispuniti?

„Ko će realizovati budžet? Koja Vlada? Ko će biti predsednik te Vlade? Koja parlamentarna većina? Da li ćete se kandidovati za predsednika države? LDP ne može da glasa za ovaj budžet, to nije izraz napoštovanja onog što je urađeno, već je to stav LDP-a o političkom segmentu koji vi potpuno zaobilazite i na koji ne želite da odgovorite“, rekao je Čedomir Jovanović.

Najave o „istorijskom deficitu“ kritikovali su i poslanici Demokratske stranke, koji za budžet neće glasati, dok će glass „ZA“ stići iz Socijalističke partije Srbije.

„Osnov ovog budžeta je uzimanje od građana Srbije – kroz smanjenje plata, kroz smanjenje penzija, sa uvođenjem akciza za struju, sa smanjenjem novca za lokalne samouprave, baš tamo gde je realan život, a sa druge strane bez suštinskog pomaka u realnoj privredi i povećanja prihoda iz povećanja proizvodnje“, kaže Goran Ćirić, poslanik Demokratske stranke.

Premijerov osvrt na polemiku s radnicom iz Valjeva

Odgovarajući na kritike poslanika opozicije po pitanju boljeg života građana, Aleksandar Vučić se osvrnuo i na raspravu sa radnicom u Valjevu, koji je izazvao burne reakcije javnosti.

„Došla je jedna divna dama, za one koji to nisu mogli da vide i rekla: ja sam ovde radila i morala sam stalno da radim prekovremeno i ja neću da moja deca rade 24 dnevno, i ja – a to bi uradilo 99,9% političara – da, sve si u prvu, glasaj za nas čim se vlast promeni biće drugačije. Ja sam mogao da izbegnem i da kažem ženi u pravu ste, a ja to nisam uradio – svestan da mi poturaju kameru B92 i N1.

A na samom početaku sednice, usledila je opomena za predsednika Nove stranke, Zorana Živkovića, jer je – kako tvrdi predsednica parlamenta, Maja Gojković ometao ministra finansija tokom obrazlaganja budžeta, iako Živković kaže da se samo javio za reč po Poslovniku.