Beogradski metro menja pravac i ukršta se u Beogradu na vodi

Biznis 04. dec. 201618:08 > 19:33
Podeli:
Izvor: N1

Čitave generacije Beograđana odrasle su uz najave o izgradnji beogradskog metroa. Proteklih dana govori se o novom planu za budući gradski prevoz. Dosadašnji su pretrpeli izmene.

Iako nisu poznati svi detalji, obelodanjeno je da bi umesto linije od Ustaničke do Zemuna, prva linija metroa trebalo da ide od Makiša do Višnjice.

Metro se, tvrde stručnjaci gradi tamo gde ima dovoljno potencijalnih putnika. Dosadašnja istraživanja govorila su da je najviše putnika i saobraćaja prolazilo centrom starog dela grada – između Kalemengdana, Slavije i Vukovog spomenika.

Dosadašnji koncept metroa je predviđao da se ti delovi povežu sa udaljenijim naseljima, a da čvorište bude u samom centru grada, podseća profesor Saobraćajnog fakulteta Dragomir Mandić.

“Ono staro jezgro Beograda koje ima najveću atrakciju za putnike – bar dosad je imalo, a vekovi su u pitanju – biće zapostavljeno. Planira se očigledno da Beograd na vodi postane neki novi centar Beograda“, ocenjuje Mandić.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, međutim, kaže da koncept ne predviđa bitne promene i pomeranje težišta ka Beogradu na vodi. Dodaje i da je cilj metroa da integriše u sistem i postojeći BG voz. Cilj je da se koristi postojeća infrastruktura.

“Makiško polje, ako krećemo odande, je deo gde povezujete i BG voz i metro. Ide pored Sajma, uz Savsku promenadu – Savski amfietatar, Trg Republike, Pančevački most, ka Višnjici i Mirjevu. Svi trendovi u razvoju Beograda do 2033. ukazuju na to da je pravac sever – jug, mnogo opterećeniji nego istok – zapad“, tvrdi Mali.

Kad je o rokovima reč, oni su dosad više puta pomerani. Poslednji je postavio gradonačelnik Siniša Mali. Gradnja bi, kaže, mogla da bude započeta 2018.

Jedno od stajališta bi trebalo da bude i beogradska železnička stanica Prokop, čiju izgradnju Beograđani takođe čekaju.

Podsetimo, početkom godine premijer je rekao da bi 2018. godine na tom mestu trebalo da bude završeno novo beogradsko železničko čvorište. Za sada, vidljive su pripreme za pristupne saobraćajnice.