Odbor prihvatio predlog budžeta i pored zahteva za odlaganje

Biznis 04. dec. 201612:00 > 14:27
Podeli:
Izvor: N1

Odbor za finansije Skupštine Srbije prihvatio je Predlog budžeta za 2017. godinu i set pratećih zakona i uputio ih Skupštini na razmatranje. Opozicija je na sednici skupštinskog Odbora zatražila odlaganje sednice o budžetu jer je, kako su istakli, ona zakazana na brzinu i nije ispoštovan rok da se najavi bar tri dana ranije.

Takođe, ukazali su da parlament nema ni izveštaj o završnom računu za 2015. godini kao i da Vlada Srbije nije dostavila na vreme Predlog budžeta jer su, po zakonu, morali da ga dostave do 1. novembra kako bi se poslanici s tim upoznali.

Krajnje je neozbiljno da se pod takvim okolnostima ulazi u raspravu o najavažnijem zakonu, poručili su predstavnici opozicije koji su takođe naveli da se u Predlogu budžeta pojavljuju određene nepravilnosti I dase u pojedinim članovima ne slažu brojevi.

Šef poslaničke grupe Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović zatražio je na početku sednice odbora da se Predlog zakona o budžetu vrati na doradu kako bi se ispravile greške.

Poslanik SRS-a Milorad Mirčić zatražio je odlaganje sednice na kojoj će se raspravljati o budžetu, jer parlament nema ni izveštaj o završnom računu za 2015. godinu.

Član Odbora iz Demokratske stranke Goran Ćirić pitao je na koji će način Vlada Srbije pomoći rast privede, a ukazao je i da bi trebalo precizno definisati budžetsko jačanje institucija značajnih za nastavak evropskog puta Srbije.

„S obzirom da se većina poslanika zalaže za nastavak evropskih integracija, trebalo bi jačati institucije značajne za rad određenih poglavlja, kako se koje od njih otvori“, rekao je Ćirić.

Članovi odbora iz PUPS-a, Socijaldemokratske stranke Srbije i Socijalističke partije Srbije najavili su podršku državnom budžetu za narednu godinu.

Vujović: Žao mi je što kasnimo

Ministar finansija Dušan Vujović kaže da nije bilo moguće dostaviti Predlog budžeta u zakonskom roku zbog aranžamana sa MMF i molbe da se sa određenim parametrima sačeka. “Žao mi je što kasnimo. Mi smo bili spremni ali dok program s MMF traje ne možemo u roku da šaljemo budžet iako smo do 1.novembra imali sve brojeve”.

Vujović je istakao i da će deficit budžeta biti 1,7 odsto.

“Postigli smo više nego što su očekivali kada su u pitanju ekonomski rezultati i sa budžetom za 2017. godinu sa optimizmom možemo reći da gledamo napred”.

Ministar finansija ocenio je da bi dalje stezanje kaiša bilo kontraproduktivno i da je Srbija na dobrom putu da dođe do održivog nivoa javnog duga i deficita.

„Dalja štednja bi delovala restriktivno na privredni rast“, rekao je Vujović na sednici Odbora za finansije Skupštine Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija se nalazi na dobrom putu da dođe do održivog nivoa javnog duga i dodao da niko nije očekivao privredni rast od tri odsto.

„Ne znači da smo izašli iz svih problema, već da smo ostvarili više nego što smo planirali. Ulazimo u zonu u kojoj možemo s mnogo više izvesnosti da gledamo u budućnost“, rekao je Vujović.

Vujović je ponovio i da se ove godine očekuje privredni rast od 2,7 do 2,8 odsto.

Fiskalni savet: Nedostatak transparentnosti u delu budžeta koji se odnosi na subvencije stranim investitorima

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović upozorio je na nedostatak transparentnosti u Predlogu budžeta za narednu godinu, u delu koji se odnosi na subvencije za strane investitore, kao i za garancije.

On je na sednici Odbora za finansije Skupštine Srbije rekao da je u Predlogu državnog budžeta navedeno da postoji lista investitora i ukupan iznos, ali da nije precizirano koje će svote novca dobiti svako pojedinačno.  „Tražili smo iznose subvencija po svakom investitoru pojedinačno“, rekao je Petrović dodavši da je nedostatak transparentnosti prisutan i u delu državnih garancija za vraćanje dugova.

Prema njegovim rečima, ne postoji iznos garancija za svaku liniju zaduženja posebno, već za sve njih ukupno.

Petrović je rekao da je u Predlogu budžeta predvidjeno smanjenje javnog duga i dodao da je to presudno za ozdravljenje javnih finansija.

Uprkos tome, kako je rekao i u 2017. je i dalje visok nivo javnog duga, što predstavlja opasnost da u slučaju spoljenjeg šoka ponovo dodje do krize i povećanja deficita i javnog duga.  „Nivo duga i dalje je veoma visok i u sledeće tri godine mora značajno da se smanjuje“, rekao je on i dodao da su potrebne mere sa smanjenje tog duga.

On je ocenio i da je dobro što budžet za sledeću godinu uključuje sve investicije u infrastrukturu.

Prema rečima Petrovića, glavni problem u iznosu deficita je isplaćivanje granacija na dugove javnih i državnih preduzeća od 2010. godine do 2014.

„Tu vidimo rizik za 2018. i 2019. jer ponovo se taj mehanizam aktivira. Ponovo državna preduzeća u restukturiranju ne plaćaju dugove javnim preduzećima“, rekao je Petrović.

Budžet predviđa deficit od 1,7 odsto

Predlogom zakona o budžetu za 2016. godinu predviđeni su prihodi od 1.092,9 milijardi dinara (u 2016. prihodi su bili planirani na 997,4 milijarde), a rashodi od 1.162 milijarde dinara (u 2016. godini 1.119 milijardi), tako da će deficit iznositi 69,1 milijardu dinara (121,8 milijardi u 2016).

Vlada Srbije po usvajanju Predloga budžeta saopštila je da je budžetski deficit od 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda „najniži predviđeni deficit u istoriji države Srbije“. 

Sednica Skupštine Srbije zakazana je za 15 časova.