Za bolji životni standard BDP treba da raste godinama u nizu

Biznis 03. dec. 201620:05 > 20:10
Podeli:
Izvor: N1

Docent Ekonomskog fakulteta u Beogradu Saša Ranđelović izjavio je za Dnevnik N1 da su Srbiji potrebne višegodišnje stope rasta od tri do četiri odsto kako bi se osetio rast životnog standarda.

Ranđelović je ocenio da projektovani konsolidovani budžetski deficit u nacrtu budžeta za narednu godinu, od oko 1,7 odsto BDP-a, predstavlja nastavak fiskalnog prilagođavanja koje se praktično sprovodi od početka 2015. godine.

“Prema informacijama koje su raspoložive, budžetom za narednu godinu je predviđeno povećanje rashoda na plate i penzije po osnovu uvećanja penzija za 1,5 odsto, a plata zaposlenih u javnom sektoru nelinearno, odnosno neravnomerno, od pet do sedam procenata. Tako da će se za srazmeran iznos povećati primanja onih koji ove prinadležnosti iz budžeta ostvaruju“, objašnjava on.

Ranđelović podseća da je budžez za 2017. projektovan na očekivanju da rast BDP-a u narednoj godini bude oko tri odsto, a da bi eventualno rast veći bio bolji rezultat u odnosu na prosek zemalja regiona. Međutim, da bi se efekti privrednog rasta na standard građana osetili, neophodno je da stope rasta od tri do četiri odsto budu ostvarivane duži niz godina, tako da onda to u zbiru iznosi negde od 10 do 20 odsto kroz nekoliko godina, ističe on.

“Dakle, ukoliko bi rast bio veći od tri odsto u narednoj godini, biće nešto iznad tog proseka, ali je neophodno taj rast makar onda stabilizovati na tom nivou od tri do četiri procenata i u narednim godinama ga ostvarivati, i na taj način ostvariti održivo povećanje životnog standarda“, objašnjava gost Dnevnika.

Ranđelović vidi i opasnosti da se projektovani deficit za 2017. “probije“, i to pre svega, ako se ne reši pitanje preduzeća u restrukturiranju i njihovi gubici se preliju na rashode budžeta, ali i ukoliko dođe do smanjenja nekih poreza, kako se to moglo čuti u javnosti.