Vujović: Neće biti smanjenja poreza i doprinosa na plate

Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar finansija Dušan Vujović negirao je da će sledeće godine biti smanjeni porezi i doprinosi na plate - na pitanje novinara ministar je odrečno odmahnuo glavom i novinarima pokazao 'ne'.

On je rekao da će se Predlogom budžeta za 2017. godinu, koji će se pred poslanicima najverovatnije naći već u ponedeljak, predviđa rekordno nizak deficit od 69,1 milijardi dinara ili 1,7 odsto BDP.

Vujović je na konfereniji za novinare objasnio da od tih 69,1 milijardi, 43,5 milijardi čine projektni zajmovi, tako da je deficit ustvari 25,6 milijardi ili 0,6 odstio BDP.

Kako kaže, očekuje da deficit bude i manji od projektovanog, kao i da će učešće javnog duga u BDP-u na kraju iduće godine bude smanjeno na 72,8 odsto.

Na pitanje da li će sledeće godine biti smanjeni porezi i doprinosi na plate, ministar je odrečno odmahnuo glavom i novinarima pokazao ‘ne’.

Mogućnost smanjenja poreza i doprinosa na plate najavio je nedavno premijer Vučić:

„U drugoj polovini naredne godine ići ćemo na smanjenja poreza i doprinosa na zarade i ići ćemo i na smanjenje drugih poreskih stopa“.

Vujović je kazao i da će rashodi za ukupne kapitalne investicije u 2017. godini na nivou opšte države iznositi 147 milijardi dinara, što je 3,3 odsto BDP-a.

Ministar je dodao da je budžet projektovan na proceni da će rast BDP biti tri odsto, a u 2018. godini 3,5 odsto.

„Postepeno smanjujemo raskorak u prihodima i rashodima u budžetu, a to znači da će se smanjivati i razlika u kupovnoj moći između naših građana i stanovnika evropskih zemalja“, rekao je Vujović i dodao da će ekonomskim rastom biti smanjivan udeo rashoda za plate u budžetu i cilj je da ti izdaci budu osam odsto BDP-a.

Projektovana inflacija u 2017. godini biće 2,4 odsto zbog, kako je istakao Vujović, rasta nekih cena koje su pod kontrolom države.

Vujović je istakao da će budžetske subvencije biti nastavljene i da će se njima podržavati i restrukturiranje javnih preduzeća, dok ne budu dovedena u stanje da mogu sama da „prežive“.

Predsednički i eventualno vanredni parlamentarni izbori neće ugroziti budžet

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da redovni predsednički izbori u 2017. godini i eventualni vanredni parlamentarni izbori neće povećati planirane budžetske rashode.

„U budžetu za iduću godinu već su planirani troškovi za predsedničke izbore. Pitanje je samo da li će biti budžetski trošak ukoliko bude drugog kruga glasanja, ali to neće narušiti planirane rashode“, rekao je Vujović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je ocenio da predsednički izbori neće nepovoljno uticati na rejting Srbije koji je sve bolji, kao i da ne postoji bojazan da investitori zbog izbora budu oprezniji u odlukama o investiranju u Srbiji.

N1 nezvanično saznaje da bi rasprava o budžetu u Skupštini Srbije mogla da počne već u nedelju, 4. decembra.