Vlada kaže budžet istorijski, opozicija ga oštro kritikuje

Biznis 01. dec. 201619:02 > 19:04
Podeli:
Izvor: N1

Predlog budžeta za 2017. godinu - ili kako prvi čovek Vlade Srbije tvrdi - budžet koji po prvi put od 1945. godine predviđa budžetski deficit od 1,7%. Usvojen sa mesec dana kašnjenja po budžetskom kalendaru, čini - tvrdi Vučić - dobar osnov za dalji rast.

„Predviđeni deficit je najniži u savremenoj srpskoj istoriji, negde na 69 milijardi to je negde na 560-570 miliona evra, ne zaboravite da nam je bio predviđen deficit za ovu godinu od 122 milijarde – gotovo dvostruko niže predviđeno u odnosu na ovu godinu. U zavisnosti pd toga šta ćemo mi da isplaćujemo od starih obaveza moguće da nećemo imati deficit uopšte“, kaže Aleksandar Vučić, predsednik Vlade.

Ali, koliko će o „istorijskom budžetu“ poslanici imati vremena da raspravljaju? Zbog kašnjenja i probijanja gotovo svih rokova prema budžetskom kalendaru – nižu se oštre kritike opozicije, koja kaže: „premalo vremena, za preoširno štivo!“

„Vlada usvaja predlog Zakona o budžetu i dostavi ga Narodnoj skupštini, niti ga je Vlada usvojila, niti ga je Vlada usvojila, pošto ga je Vučić pocepao. A 15.decembra treba da ga usvojima. I ponovo će budžet biti usvojen u „mraku naprednjaštva“, kaže Zoran Živković iz Nove stranke.

Svaka Vlada je do sada probijala zakonom propisane rokove i obaveze prema narodnim poslanicima, samo ova Vlada ne želi da vidi potencijalne posledice – tvrdi poslanica Demokratske stranke, Gordana Čomić, a nedavno premijerovo „cepanje“ budžeta vidi kao populistički čin za zabavljanje glasača.

„Građani neće imati pojma šta se dešava sa budžetom za 2017. jer nema kad da se objasni u čemu su promene. Sve u svemu, nepoštovanje Skupštine, ruganje vladavini prava i zajenička šteta“, kaže Gordana Čomić iz Demokratske stranke. 

„Očigledno da ostavljaju vrlo malo vremena da se pripremimo za raspravu, to će biti da nas zaskoče – evo budžeta, ajde da glasamo, mi se za to spremamo i nećemo dozvoliti da baš tako jednostavno prođe taj budžet“, kaže Vojislav Šešelj, lider SRS.

Vremena je dovoljno, kritike su neosnovane – odgovara Vučić opoziciji.

„Mnogo više nego što sam ja imao vremena nego kada su oni donosili budžete donosili u Narodnu Skupštinu. Ali, koliko god da imaju vremena ili nemaju vremena, uvek vam je ista primedba. Ništa se nije promenilo evo već 30 godina“, kaže Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije

Ipak, u Parlamentu prvu sednicu na kojoj će se raspravljati o preraspodelama u državnoj kasi očekuju u subotu, 3.decembra, zbog čega poslanici upozoravaju: u tom slučaju bi imali tek 24 sata za amandmane.