Atanacković: Poskupljenje nafte u Srbiji neće biti veliko

Biznis 01. dec. 201618:09 > 19:40
Podeli:
Izvor: N1

Iako je oporavak cena nafte posle odluke najvećih proizvođača i izvoznika da smanje proizvodnju izvestan, ta se cena neće vratiti na nivo od 100 dolara za barel, nego će ići najviše do 60 dolara, kaže Nebojša Atanacković, predsednik akcionarskog društva Nafta. Za Infobiz je govorio o tome kako će rast cena nafte uticati na srpsko tržište.

Na pitanje kada možemo da očekujemo poskupljenje goriva, Atanacković kaže da je teško reći kada će se novonastala situacija odraziti kod maloprodaja u Srbiji.

„Mi smo ipak relativno specifični što se toga tiče, verovatno određeni uticaj imaju uvoznici derivata. NIS je s jedne strane jedini uvoznik sirove nafte, a s druge strane ima mogućnost da kompenzuje te neke svetske cene, domaćom proizvodnjom. Mi proizvodimo sada blizu milion tona sirove nafte u domaćim izvorima“, kaže on.

Dodaje da pošto je cena gasa takođe vezana sa cenom sirove nafte, onda će sigurno i kod toga doći do određenog povećanja.

„Sve u svemu ja ne očekujem da će u nekom budućem periodu ta cena preći preko 60 dolara, što je opet relativno skromno povećanje i mislim da neće doći tako skokovito, nego će doći postepeno. Tako da mi praktično to nećemo osećati“, dodao je.

Predsednik akcionarskog društva Nafta kaže da će se akcize verovatno malo povećati u januaru zato što je to inače jedan način da se uvek prilagodi, da se ona dovede u srazmeru sa prethodnom inflacijom. Ali, pošto je relativno niska inflacija ne možemo očekivati neko veliko povećanje, zaključuje Atanacković.