Nedostatak radne snage rastući problem u istočnoj Evropi

Biznis 01. dec. 201617:39 > 18:35
Podeli:
Izvor: N1

Zvuči apsurdno, ali niska stopa nezaposlenosti u četiri zemlje članice EU - Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj, posledica je i sve malobrojnije radne snage, prenosi Blumberg. Samo u Češkoj, proizvođači bi mogli da zaposle 130 hiljada radnika, sa bilo kakvim kvalifikacijama, ali na tržištu rada nema ljudi.

Zbog starenja populacije i pada nataliteta, već sad mnogi od privrednika u toj zemlji smanjuju proizvodnju, a slične probleme ima i Srbija.

Jednominutnim video spotom na YouTube-u, Češka elektroprivreda poziva mlade da se opredele za rad u toj oblasti. Kako bi privukli pažnju mladih, posao električara predstavili su kao bavljenje ekstremnim sportovima. Takav posao može biti zabavan i dobro je plaćen, poruka je kompanije ČeZ. Bilo da je reč o zanatlijama ili inženjerima, pronalaženje odgovarajućeg kadra postalo je veliki izazov.

“Nedostaju nam električari, mašinski tehničari, inženjeri. Mladi se retko odlučuju da se školuju za ta zanimanja“, kaže Pavel Puf, jedan od menadžera u češkoj elektroprivredi.

Broj đaka koji bira tehničke škole i fakultete u Češkoj se prepolovio u odnosu na 2008. godinu. Velike kompanije sve teže nalaze radnike koji bi zamenili one koje odlaze u penziju zbog starenja populacije.

Osim sa nepovoljnim demografskim prilikama, istočnoevropske članice EU, bore se i sa odlaskom velikog broja radnika na zapad. Plate u Nemačkoj, skoro su četiri puta veće nego one u Češkoj. Sa sličnim problemima suočava se i Srbija.

„Odlaze ljudi iz Rumunije, iz Bugarske, pa čak i iz Slovenije, ali kod nas odlaze zato što ne mogu uopšte da dođu do posla ili imaju vrlo niska primanja“, kaže Radojka Nikolić, urednica magazina „Biznis i ekonometar“.

Da bi se situacija promenila, potrebne su visoke stope rasta u veoma kratkom periodu.

„Dakle, kada bi za tri, četiri godine stope rasta BDP-a bila 7-10 odsto što će značiti više posla za sve i bolji život za sve. Inače, ovakvim pomeranjem i rastom BDP-a koji ide sa po 2,3 odsto mesečno, biće nam potrebne decenije da mi dođemo do nekog boljeg života“, zaključuje Nikolić.

O neophodnosti dugoročne strategije za rešenje problema nedostatka radne snage govori i podatak da se tokom prošle godine iz Srbije iselilo 58 hiljada visokobrazovanih ljudi.