Opštine ignorisale zakon, četiri popisale ilegalne objekte

Biznis 30. nov. 201618:09 > 18:12
Podeli:
Izvor: N1

Godinu dana od donošenja Zakona o ozakonjenju objekata i dalje nije poznato koliko je nelegalnih građevina u Srbiji. Efekti zakona su takvi da su samo četiri opštine u Srbiji obavile popis svih nelegalnih objekata u roku od 12 meseci.

Zato i dalje sve ostaje na procenama da u Srbiji ima oko milion i 600 hiljada neleganih građevina koji će, tvrde u Ministarstvu, biti legalizovane do kraja mandata aktuelne vlade.

Tek na prstima jedne ruke mogu se izbrojati opštine koje su popisale sve nelegalne građevine. Jedno od samo četiri srpska mesta koje se nije oglušilo o zakonski rok za taj posao je Bogatić.

„Moguće je, ako se dobro organizujete i ako krenete na vreme, znači mi smo sve naše kapacitete i potencijale upotrebili za ovaj zaista sveobuhvatan i veliki posao“, navodi Nenad Beserovac, predsednik te opštine.

Osim Bogatića, u klubu uspešnih popisivača nelegalne gradnje su i Svrljig, Veliko Gradište i Medveđa. Svi ostali gradovi nisu imali sluha za 12-mesečni rok, pa Srbija uprkos zakonskoj obavezi još nema popis nelegalnih objekata tj. ne zna im se tačan broj.

Ministarstvo građevinarstva, tako i dalje barata samo pretpostavkama. I to da je u Srbiji oko milion i 600 hiljada nelegalnih objekata, od čega su 85 odsto porodične kuće i stanovi. U zakonskom roku popisano je samo 364.400 nelegalnih građevina, a od toga je za godinu dana Zakona legalizovano samo 37.850 bespravnih građevina.

Od toga su najviše, 8.000 objekata, ozakonili Beograd i Novi Sad.

„I sada nekome to može da izgleda malo, odmah da vam kažem informaciju da je to najviše u odnosu na sve prethodne zakone o legalizacijama koji su donošeni u prethodnom periodu“, kaže ministarka Zorana Mihajlović.

Ipak, ministarka priznaje: nije zadovoljna jer moglo je brže i bolje.

Opštine se pravdaju manjkom ljudi. Zato je vlada odlučila da širom Srbije zaposli 1.000 službenika na određeno s ambicioznim ciljem da do kraja godine popišu preostalih preko milion nelegalnih objekata, a potom i da ih legalizuju do kraja mandata aktuelne vlade.

„Ovim tempom kako su opštine krenule, to bi trajalo, nažalost, dosta godina iz tog razloga smo mi krenuli u ovaj proces, da pomognemo“, kaže ministarka.

Svaka opština dobiće kvotu koliko dnevno objekata mora da ozakoni, a ministarstvo će samouprave kontrolisati na svaka tri meseca. Ako ne budu ispunjavale kvote, opštine će se – kažu u Vladi – naći na crnoj listi.

Detaljnije u prilogu Adama Santovca: