Članice OPEK-a smanjuju proizvodnju, cena nafte skače

Biznis 30. nov. 201617:08 > 17:11
Podeli:
Izvor: N1

Članice Organizacije zemalja proizvođača nafte (OPEK) postigle su dogovor o smanjenju proizvodnje nafte prvi put posle osam godina, što je izazvalo nagli skok cene nafte.

OPEK će smanjiti proizvodnju za 1,2 miliona barela na 32,5 miliona barela dnevno, rekla su dva delegata na ministarskom sastanku OPEK-a u Beču, a preneo je Blumberg.

Posle više nedelja napetih pregovora, tri najveća proizvođača – Saudijska Arabija, Irak i Iran, razrešila su razlike oko tereta smanjenja.

Izgleda da je Saudijska Arabija prihvatila da Iran kao specijalni izuzetak može povećati proizvodnju na 3,9 miliona barela dnevno, preneo je Blumberg i dodao da sporazum treba da uključi i dodatno smanjenje od oko 600.000 barela dnevno među zemljama koje nisu u OPEK-u.

Današnji sporazum će pomoći članicama OPEK-a koje su u velikim finansijskim problemima zbog pada cena nafte u prethodne dve godine, kao što su Venecuela i Libija, ali i američkim proizvođačima koji su obustavili proizvodnju nafte iz škrljica, neisplativu po niskim cenama.

Cena američke nafte danas je skočila za 6,9 odsto na 48,3 dolara po barelu, dok je nafta Brent poskupela za 7,4 odsto na 49,8 dolara po barelu.

Neformalni sporazum u OPEK-u iz septembra o smanjenju proizvodnje bio je doveden u pitanje zbog rivaliteta Saudijske Arabije i Irana.

Iran je ranije bio odmah iza Saudijske Arabije po proizvodnji nafte u OPEK-u, ali su višegodišnje sankcije zbog nuklearnog programa srezala prodaju iranske nafte, dok su ostali u kartelu povećavali svoju proizvodnju.

Ukidanjem sankcija ove godine, Iran nastoji da povrati udeo u tržištu dok traži od Saudijske Arabije da se odrekne dobitaka za koje smatra da su bile na njegovu štetu.