Beograd dobio deo vlasništva u Ikarbusu

Biznis 30. nov 201614:31 > 14:36
Izvor: Beobuild.rs

Grad Beograd će postai suvlasnik u preduzeću Ikarbus po osnovu dugovanja te firme za porez na zarade, odlučili su odbornici gradskog parlamenta.

Skupština grada usvojila je odluku o konverziji potraživanja Grada od Ikarbusa od oko 15 miliona dinara u trajni ulog u kapitalu tog preduzeća koje proizvodi autobuse i specijalna vozila. Kako je navedeno u odluci, konverzija potraživanja sprovešće se kao deo plana reorganizacije Ikarbusa. 

Odbornik Demokratske stranke Balša Božović rekao je da je Ikarbus u tehnološkim teškoćama i da je to još jedna od fabrika koja će se ugasiti. 

„Ta fabrika više ne postoji, ona je na aparatima – samo je pitanje kada će se aparati isključiti“, kazao je on i dodao da je reč o predstečajnom postupku za čuveni „srpski mercedes“ koji su najavili ranije predsednik vlade i gradonačelnik. 

„Reč je o projektu koji ne da nije zaživeo, već je u bukvalnom smislu sahranio Ikarbus. Ikarbus je danas sebi samo odložio stečaj. Velika fama i pompa oko srpskog mercedesa danas se pokazala da ne postoji. Autobus za koji su sami radnici rekli da često nije ispravan, da mu ne valjaju motor, menjači… na kraju smo obrukali jedan srpski brend koji je postojao decenijama i mislim da je Ikarbus nezasluženo došao u ovu situacije“, naveo je Božović.

Božović je rekao da je „samo zalepljen znak mercedesa“, da ne postoji tržište i stabilan izvor prihoda Ikarbusa. 

Tokom rasprave zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović ocenio je da je poslednji udarac Ikarbusu zadat u četvorogodišnjem periodu, počev od 2008. jer je tada grad Beograd prekinuo saradnju sa tim preduzećem.

On je dodao da su u vreme kada je gradonačelnik Beograda bio Dragan Đilas kupovani Solarisovi autobusi.

„Najveći broj autobusa koje ima GSP, odnosno 980 je proizvedeno u Ikarbusu. Prekid saradnje sa Gradom je od 2008. godine. Posebno pitanje je zašto mi u tom periodu nismo nabavljali autobuse. Bilo je neophodno da se obnavlja vozni park, napravljen je prekid od skoro četiri godine“, naveo je Mladenović. 

On je rekao da je jedini sigurni kupac Ikarbusa grad Beograd. 

„To što je Mercedes prihvatio da stavi svoj znak na ono što Ikarbus proizvede to samo možemo da pohvalimo. Treba da nam je čast što Mercedes hoće da stavi svoj znak na nešto što proizvodimo“, kazao je Mladenović i dodao da je Ikarbus vezan za grad i da bez Beograda ne može da preživi. 

Skupština grada usvojila je danas i Predlog odluke o konverziji potraživanja grada od preduzeća DES iz Novog Sada u vlasnički ulog.