Koliko "troši" na vojnika Srbija, a koliko zemlje okruženja?

Biznis 29. nov. 201617:05 > 19:11
Podeli:
Izvor: AFP/Dimitar Dilkoff/Ilustracija

Šta sindikat predlaže, a kako izgleda trošenje novca na vojsku u Srbiji i u regionu?

U vojnom sindikatu kažu da ne traže probijanje budžeta, nego drugačiju preraspodelu. Osnovice plata su, tvrde, danas za deset hiljada dinara niže nego što bi trebalo, i to zbog drugačijeg obračuna. Uštede bi, kažu, mogle da se nađu u trškovima javnih nabavki.

Navode i da srpski vojnik državnu kasu košta manje nego njegov kolega u regionu. Prema podacima Sindikata,  po vojniku se iz kase vojnog budžeta u Srbiji izdvaja oko 19-20 hiljada dolara. U Hrvatskoj oko 34 hiljade, Bugarskoj oko 22 hiljade, Mađarskoj čak 66,5 hiljada dolara.

Budžetom za 2017. godinu će, kako je najavljeno, Ministarstvu odbrane na raspolaganju biti oko 485 miliona evra, oko 30 miliona više nego ove godine. To je oko 1,2 odsto BDP-a. Stručnjaci kažu da je standard kom se teži oko dva procenta BDP-a.

Troškovi za vojsku proteklih godina su smanjivani i to se vidi i iz podataka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Godine 2012. je trošeno više od pola milijarde evra, dok je prošle godine vojni budžet iznosio oko 460 miliona. Takođe, vidi se i pad kapitalnih ulaganja, koji su ove godine oko pet miliona evra, a 2013. su bila gotovo sedam puta više.

Struktura troškova pokazuje da je reč o socijalnom, a ne razvojnom budžetu, jer gotovo 60 odsto troškova odlazi na plate, četvrtina na održavanje, a oko 13 odsto na kapitalna ulaganja.

Međutim, procene Stokholmskog instituta za međunarodna mirovna istraživanja pokazuju da, ukoliko se uračunaju i posredni troškovi, kao što su, na primer, troškovi za vojne penzije, Srbija je dostigla ciljani nivo od dva odsto bruto domaćeg proizvoda. Hrvatska izdvaja 1,6 odsto, Bugarska 1,4, Makedonija 1,1 a Mađarska 0,8 odsto.

Detaljnije od Vojislava Stevanovića: