Sa virtuelnim mobilnim operatorom stižu i niže cene u Srbiju

Biznis 29. nov 201616:58 > 17:03
Podeli:
Izvor: N1

Kompanija Vip mobajl dobila je produžetak licence za mobilnu telefoniju u Srbiji na još 10 godina i objavila da je do sada u Srbiju uložila 934 miliona evra. Do kraja ove godine Vip mobajl pokriće 77 odsto Srbije sa 4G mrežom. Deo te mreže zakupio je i prvi virtuelni mobilni operator u Srbiji.

U Ministarstvu za telekomunikacije najavljuju da će do kraja godine dva takva operatora pružati usluge kod nas. Njihov dolazak na srpsko tržište trebalo bi da snizi cene pojedinih usluga u oblasti mobilne telefoinije.

Uz sve dobijene dozvole i tehničke procedure i testiranja, prvi virtuelni mobilni operator, britanski Vekton mobajl, deo britankse Mundio grupe, trebalo je da počne da radi u septembru. Rok je pomeren.

„Koliko mi znamo, sada se rade procene kad je, sa komercijlane strane, najbolji trenutak da oni krenu sa pružanjem usluga –  da li je to pre ili posle praznika“, kaže direktor RATEL-a Vladica Tintor.

Dolazak virtuelnog operatora znači bogatiju ponudu i niže cene.

„Niže cene poziva u neke evorpske države, jer Mundio ima takav poslovni model da traži niše gde ljudi treba da komuniciraju malo više, ali su tu cene trenutno više ili nepristupačne“, kaže direktor Vip mobajl Dejan Turk.

Trend snižavanja cena međunaordnoih mobilnih poziva mogli bi da prate i klasični operatori.

Trenutno minut međunarodnih poziva u mobilnoj telefoiniji za zemlje u okruženju i neke zemlje EU kreće se od 16 do 25 dinara, dok se u nekim specijalnim paketima mobilni pozivi ka inostranstvu mogu obaviti i za 4,9 dinara po minutu.

Iako će mobilni međunarodni pozivi pojefitniti, mobilni internet veovatno će biti skuplji.

„Ali ja mislim da se data sve više koristi i ulaganja u internet saobraćaj se povećavaju, tako da će se cene nekih data paketa povećati“, kaže Turk.

O potencijalu tržišta mobilne telefinije govori i podatak da u Srbji ima 9,1 milion aktivnih SIM kartica, kao i da od 1,5 milijardi evra prihoda u 2015. od telekomunikacija, 920 miliona evra čine prihodi od mobilne telefonije. Računi 55 odsto korisnika kreću se od 500 do 1.000 dinara.

Da bi se potencijal za dalji rast iskoristio iz resornom ministarstva poručuju da Srbija ozbiljno radi na poboljšanju telekomunikacione infrastrukture, koja će omogućiti dalji razvoj digitalne ekonomije.