Nedimović: Odluka o prelevmanima za uvoz mleka za 15 dana

Biznis 29. nov. 201613:51 > 17:28
Podeli:
Izvor: Tanjug / Zoran Žestić

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović rekao je da će odluka o tome da li će biti ukinuti prelevmani (carinska zaštita) za uvoz mleka biti doneta za 15 dana.

Prema rečima Nedimovića, tu nepopularnu meru Srbija je uvela kada su cene mleka na evropskom tržištu pale sa 45 na dvadesetak evrocenti, kako bi zaštitila domaću proizvodnju.

Cena mleka u Srbiji, prema rečima proizvođača, trenutno je oko 30 centi, što je nešto više nego u Evropi i na taj način se štiti domaća proizvodnja.

Direktor Imleka Ilija Šetka naglasio je da ukidanje prelevmana ne treba mnogo da plaši, jer se i stanje na evropskom tržištu stabilizuje.

„Stabilizacija mleka u Evropi se dešava ne samo kroz blagi porast cene u poslednjih nekoliko meseci već najviše kroz to što više nema viškova. Vi danas nemate više situaciju da oni ne znaju šta će više sa mlekom i da ga guraju na sve strane, tako da u tom smislu prelevmani više nisu neophodni. Mislim da je bilo najbitnije da imamo prelevmane u zadnjih godinu i po dana, a da od prvog januara prelevmani nisu neophodni i da će se industrija održati bez obzira na to da li ima prelevmana“, smatra Šetka.

Izvor : Tanjug / Zoran Žestić

Takođe, Šetka je naglasio da je u poslednjih godinu dana bio veliki potres u Evropi, gde su postojale ogromne količine mleka, kao i rekordno niska cena koja je bila proizvod tih viškova. To se, tvrdi desilo zbog sankcija Rusiji, ukidanja nekih kvota koje su postojale itd.

U tom trenutnku prelevmani su zaštili proizvodnju mleka u Srbiji, a Imlek je otkupio više od polovine mleka u Srbiji.

Na pitanje da li domaćoj mlekarskoj industriji ide u prilog ukidanje prelevmana Šetka je odgovorio da ukoliko kratkoročno gledamo iz ugla proizvođača, svako povećanje cene negativno deluje ne njihov poslovni rezultat. Ali dugoročno, tvrdi, najbitnije je da imaju farmere koji investiraju u svoj biznis.

Kako kaže, njima u Imleku svakako pogoduje što cena mleka u Evropi raste zbog toga što su uspeli da prežive taj najteži period. Ono što je najbitnije jeste da nemaju planove za snižavanje cena u narednom periodu, jer kao kaže, do sada to nisu radili.

Imlek je u protekloj godini uložio preko 30 miliona evra u različite projekte od čega je 26 miliona uloženo u Srbiju, a ostatak u regionu. Investicije se odnose na unapređenje proizvodnih procesa, kupovinu mehanizacije farmerima i razvoj novih proizvoda. Pored velikih investicija u prethodnoj godini, u Imleku su lansirali 40 novih proizvoda.

Šetka je Istakao da su i pored rekordno niskih cena, uspeli da pomogu i našim farmerima, kako kroz više cene od evropskih tako i kroz kredite za kupovinu mašina i kredita, vredne tri miliona evra.

Laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović rekao je da će laboratorija za kontrolu mleka početi da radi od marta ili aprila iduće godine i da će „od tada će se mleko plaćati po kvalitetu“.

On je istakao da će država i naredne godine pomagati sektor mlekarstva i da će oni koji imaju najkvalitetnije mleko i ambiciju da razvijaju taj sektor imati prioroitet.

„Naredne godine će za nabavku opreme i finansijsku podršku poljoprivrednim proizvodjačima biti izdvojeno 1,15 milijardi dinara što je duplo više nego ove godine“, rekao je Nedimović na konferenciji za medije o investicijama kompanije Imlek.