Nestabilno političko okruženje utiče na srpsku privredu

Biznis 29. nov. 201611:19 > 11:22
Podeli:
Izvor: N1

Bonitetska kuća Dan i Bredstrit (Dun & Bradstreet) saopštila je da je Srbija u grupi zemalja sa umerenim rizikom poslovanja i da na konkurentnost njene privrede utiče nestabilno političko okruženje u regionu.

U istoj grupi sa Srbijom u regionu su Hrvatska, Bugarska, Mađarska, Makedonija i Albanija.

Bolji rejting u regionu imaju Slovenija i Rumunija, kao zemlje blagog rizika, dok niži rejting ima Bosna i Hercegovina sa vrlo visokim rizikom.

U novembru je rizik povećan Velikoj Britaniji i Singapuru, dok je smanjen Novom Zelandu.

Rejting dodeljen nekoj državi ukazuje na rizik poslovanja u toj zemlji i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija.

Politička situacija u regionu je sve složenija, ocenili su analitičari DiB-a i ukazali da je potencijalni dugoročni rast Srbije podstaknut povećanjem međunarodne konkurentnosti usled čega vlada kreće u restrukturiranje javnog sektora koje podrazumeva privatizaciju i zatvaranje državnih preduzeća koja posluju sa gubitkom.

Srbija i dalje među najmanje konkuretnima

Istaknuto je da i pored toga što je Srbija na globalnoj listi konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma napredovala za četiri mesta u odnosu na prošlu godinu, srpska privreda i dalje jedna od najmanje konkurentnih u Evropi i zauzima 90. mesto od ukupno 140 u svetu i da je opterećena prekomernom regulacijom, neefikasnom administracijom i nestabilnim političkim okruženjem.

„Sudovi u Srbiji su preopterećeni, a usled nedostatka kapaciteta u pravosuđu ugrožena je vladavina prava“, ističu u DiB-u.

Dan i Bredstrit je najveća i najstarija bonitetna kuća na svetu koja postoji više od 175 godina, a u Srbiji je zastupa kompanija Bisnode.

Populizam ugrožava globalni rast

Američka agencija za kreditni rejting „Fič rejtings“ (Fitch Ratings) upozorila je, s druge strane, da jačanje populizma i negativnog stava prema establišmentu „gura svet u eru ekonomskog nacionalizma“ i ugrožava dugoročni globalni ekonomski rast.

Agencija je u prognozama za 2017. godinu navela da porast protekcionizma u međunarodnoj trgovini i slabljenje migracija mogu ugroziti i privredni rast u razvijenim zemljama, iako je izvesno da će kratkoročne budžetske mere dovesti do znatnog povećanja stope rasta sledeće godine.

„Fič rejtings“ korigovao je ranije najavljenu stopu globalnog rasta za 2017. godinu, navodeći da će ona biti za 0,1 odsto viša od prognozirane zbog fiskalnog suficita koji se očekuje u SAD posle inauguracije novoizabranog predsednika Donalda Trampa u januaru.

Američka agencija smatra porast populizma najvećim rizikom za pad globalnog rasta i jačanje tenzija u Evropi, a kao primere navodi odluku Velike Britanije da napusti EU i izbor Trampa za predsednika SAD.