Duvanski giganti se takmiče u stvaranju "sigurnih" cigara

Biznis 09. nov. 201612:27 > 12:30
Podeli:
Izvor: REUTERS/Christian Hartmann

Kompanija Filip Moris je uložila više od dve milijarde dolara u istraživanje proizvodnje nesagorevajućeg duvana. Svoj uređaj "IQOS" lansirala je u Japanu. Britiš amerikan tobako (BAT) će lansirati svoju verziju sledećeg meseca.

Radi se o vrsti elektronskih cigarete koje „zagrevaju“ duvan, umesto da ga pale. Veliki duvanski proizvođači veruju da će se ovako smanjiti 90 posto zdravstvenih rizika povezanih sa konzumiranjem cigareta. Dodatna istraživanja bi trabalo da budu objavljena se ovo potvrdi i u stručnoj javnosti.

Direktor korporativnih poslova za jugoistočnu Evropu kompanije Filip Moris, Ivan Miletić je rekao da ta kompanija sprovodi sveobuhvatna istraživanja kako bi potvrdila potencijalno smanjeni rizik prilikom korišćenja ovog proizvoda u poređenju sa pušenjem cigareta.

„Iako ćemo konačne zaključke o potencijalno smanjenom riziku ovog proizvoda imati tek po okončanju svih istraživanja i sada imamo neke veoma ohrabrujuće naučne rezultate. Na primer, već smo utvrdili da je, izuzimajući nikotin, sadržaj štetnih i potencijalno štetnih sastojaka u isparenju koje nastaje korišćenjem ‘ajkosa’ u proseku 90 do 95 odsto manji nego u duvanskom dimu“, rekao je Miletić.

„Trenutno je ‘ajkos’ prisutan širom Japana kao i u gradovima u Italiji, Švajcarskoj, Portugalu, Rusiji, Danskoj, Nemačkoj, Ukrajini, Rumuniji i Monaku“, rekao je Ivan Miletić za Betu.

Procena Svetske zdravstvene organizacije je da će se procenat odraslih pušača među opštom populacijom smanjiti sa 22 na 19 odsto do 2025. godine, ali da će ukupan broj odraslih pušača ostati isti, 1,1 milijarda, zbog porasta populacije.