Mihajlović: U Rigi ugovori sa Kinom za brzu prugu i autoput

Biznis 17. okt. 201614:07 > 14:10
Podeli:
Izvor: N1

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je da će i u narednom peridu prioritet Vlade Srbije biti završetak infrastrukturnih projekata.

Ona je je novinarima na Ekonomskom samitu kazala da će na Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Rigi biti potpisani ugovori o finansiranju modernizacije pruge Beograd-Budimpešta i autoputa Surčun-Obrenovac.

Istakla je da je za Srbiju od značaja zajednički projekat sa Republikom Srpskom, izgradnja mosta Ljubovija-Bratunac i najavila da će on biti prohodan iduće godine.

„Razgovara se o tome da se pronađe zakonski način da se priznaju licence građevinaca iz Republike Spske u Srbiji i obrnuto“, rekla je ministarka i ocenila da nije bilo lako uskladiti zakone u toj oblasti.

Govoreći o saradnji Srbije sa Rusijom ona je kazala da svi projekti koji su finansirani iz ruskog kredita „idu svojim tokom“ i da će u martu biti završene tri deonice na železničkom Koridoru 10.

Pema njenim rečima, razgovara se i o finansiranju modernizacije pruge Beogad-Bar.

Odgovarajući na pitanje zašto Srbija uzima kredit od oko milijardu dolara od Fonda za razvoj Abu Dabija ona je kazala da o detaljima ugovora o tom zajmu treba da govori ministar finansija i dodala da se kredit uzima zbog finansijske stabilnosti i da neće uvećati javni dug zemlje.