Poreska uprava zatvorila trećinu kontrolisanih objekata

Biznis 04. okt. 201615:42 > 15:45
Podeli:
Izvor: N1

Poreska uprava saopštila je da je za devet meseci 2016. godine, zbog utvrđenih nepravilnosti, zatvorila trećinu od 6.100 kontrolisanih objekata.

Nakon jučerašnjeg priloga televizije N1 u kojem od Poreske uprave nismo dobili odgovor na koji način, u kojoj meri i sa kakvim posledicama se 6.100 kontrolisanih ugostitelja ove godine ogrešilo o propise, Poreska uprava nam je dostavila pisano saopštenje u kojem se navodi da se kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa sprovodi na teritoriji cele Republike Srbije.

“Za devet meseci 2016. godine, inspektori Poreske uprave kontrolisali su evidentiranje prometa preko fiskalnih kasa kod 6.106 obveznika. Predmet kontrola bio je i radno-pravni status angažovanih radnika u kontrolisanim objektima. Zbog utvrđenih nepravilnosti privremeno su zatvorena 2.123 objekta, dok su protiv odgovornih lica podneti zahtevi za pokretanje prekršajne odgovornosti”, objašnjavaju u Poreskoj upravi.

Navodi se i da su prethodnih meseci pojačane vikend kontrole poslovanja ugostiteljskih objekata, posebno na turističkim odredištima, kao i za vreme održavanja posećenih manifestacija.

“Poreski inspektori obavljaju kontrole i sankcionišu poreske obveznike za koje se utvrdi da ne poštuju poreske propise, u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji i Zakonom o fiskalnim kasama. U cilju jačanja finansijske discipline, zaštite budžeta Republike Srbije i interesa poreskih obveznika koji posluju legalno, kao i svih građana, Poreska uprava će pojačati kontrole i proširiti obuhvat kontrola u različitim privrednim granama”, stoji u saopštenju.

Poreska uprava ocenjuje i da bi povećanje dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa i kulture plaćanja poreza smanjilo potrebu za kontrolama.