Ugostitelji mole: Pišite kazne, ali ne zatvarajte lokale

Biznis 03. okt. 201617:41 > 17:50
Podeli:
Izvor: N1

Leto je završeno, a sa njim i pojačane inspekcijske kontrole ugostitelja. Prema podacima Poreske uprave, od početka godine inspektori su kontrolisali evidentiranje prometa na 6.100 fiskalnih kasa u kafićima, restoranima i hotelima. Ugostitelji se žale da im inspektori kontrolišu lokale selektivno i zatvaraju ih zbog sitnica.

U Poreskoj upravi se pravdaju: radimo po Zakonu i u skladu sa zaključakom Vlade o borba protiv sive ekonomije.

Za inspekciju vrata hotela „Villa Akacija“ non-stop su otvorena. Jer, ovde se radi po propisima – uverava vlasnica prestoničkog pansiona. Zato je kaže inspektori nikada i nisu kaznili, ali ipak se kažnjenom oseća. Pod lupom je inspekcija – tvrdi – jer radi legalno, dok tik uz nju izdaju neregistrovane sobe i stanove, koje ne registruje ni radar inspekcijske kontrole.

„Znači da budemo u polaznoj poziciji isti, da podležemo istim zakonima, propisima. Ili da se mi svi povučemo i da odemo u iste te nelegalne tokove, pa da čekamo da budemo kažnjeni kao fizička lica, ne kao pravna lica. Kazna za fizička lica je 5 hiljada, za pravna lica ne pitajte kolika je!“, kaže Ljiljana Pejić iz „Villa Akacija“.

Južnije je tužnije – tvrde niški ugostitelji. U avgustu su iz protesta na dan zatvorili lokale u Nišu, u oktobru su došli u Beograd da se u lice požale čelnicima Poreske uprave. Mole: kaznite nas novčano, ali nemojte zbog sitnica da nam lokale zatvarate.

„Što smatramo da je drakonski i neprimereno za sadašnje okruženje i generalno za ugostiteljstvo i za privredu, pogtovo što sad država se zalaže afirmativno za razvoj turzima, a mi smo neosporno jedan veliki deo te priče“, kaže Bojan Mitrić iz restorana „Orač“ u Nišu.

„Automatsko zatvaranje kafana nije adekvatno“

Izvor : N1

Poreznici se pravdaju: kazne poput automatskog zatvaranja kafana nisu adekvatne, ali su u skladu sa zakonom. Savetuju privrednike: lobirajte za zakonske izmene kod ministarstva finansija.

„Svima je jasno ovde da zatvaranje zaista mera koja nije popularna i da tu jednostavno svaki komentar u vezi toga bio bi gubljenje vremena. Naravno Zakon i svi zakoni koji to predviđaju idu u tom smeru da se u nekom budućem vremenu ta mera zaista stavi pod lupu i da se vidi koliko je ona adekvatna“, kaže Nenad Krtolica iz Poreske uprave.

Na optužbe ugostitelja da lokale kontrolišu selektivno, inspektori odgovaraju savetom:

„Ako do vas radi neko ko je neregistrovan, prijavite! Pa ja ne verujem da neće nadležna filijala poslati kontrolu“, kaže Irina Vasiljević iz Poreske uprave.

U Poreskoj tvrde da po prestupima u ugostiteljstvu ne odskače nijedan kraj Srbije. Svi podjednako krše propise. N1 je pitao kako? U upravi ipak nisu odgovorili na koji način, u kojoj meri i sa kakvim posledicama se 6.100 kontrolisanih ugostitelja ove godine ogrešilo o propise.