Praksa sve značajnija za pronalaženje prvog posla

Biznis 03. okt 201609:57 > 10:02
Podeli:
Izvor: N1

Svi oni koji traže posao, ali i šansu da steknu prvo radno iskustvo mogu od 19. do 26. oktobra da posete sedmi regionalni online Sajam zapošljavanja i obrazovanja "Virtualni dani karijera i znanja 2016". Jedan od organizatora, Dragan Šolaja iz Infostuda, kaže da je praksa u fokusu ovog sajma. To je najlakši dačin da mladi u CV stave radno iskustvo.

Virtualni sajam zapošljavanja organizuju portali Poslovi Infostud iz Srbije, Mojposao.net iz Hrvatske i Posao.ba iz Bosne i Hercegovine, a u navedenom periodu biće aktivan na adresi www.dankarijera.com.

Šolaja kaže da je ovaj online događaj prednost u odnosu na klasične sajmove zato što predstavlja najlakši način da se dođe do ponude radnih mesta, online razgovara sa poslodavcima, sazna o mogućnostima zapošljavanja o određenoj kompaniji i na kraju pošalju ponude za posao. S druge strane, poslodavci imaju priliku da stupe u kontakt sa mnogo više ljudi.

Gost Novog dana kaže da sve više poslodavaca traži radno iskustvo kao uslov za zapošljavanje, što je glavna stvar koja nedostaje mladim kandidatima koji tek što su završili fakultet ili srednju školu.

Šolaja kaže da bi u idelanom obrazovnom sistemu mladi mogli da steknu praksu već u školi ili na fakultetu, a da u Srbiji prakse koje organizuju obrazovne ustanove ne daju adekvatno znanje, to jest praktičnu primenu znanja.

On dodaje da poslodavcima danas diploma nije dovoljna i da se traži i neformalno obrazovanje. Kao primer navodi kompaniju Ernst and Young, koja je objavila da u svom sistemu vrednovanja više neće uzimati u obzir diplomu, već će po srednjim školama tražiti talente i u sopstvenoj akademiji obučavati ih usko za posao koji će raditi u firmi.

Infostud je tokom avgusta i septembra sproveo istraživanje o praksama i neformalnom obrazovanju u kojem je učestvovalo oko 1.400 ispitanika ovog sajta. Ciljne grupe su bile studenti, zaposleni i nezaposleni, a istraživanje je pokazalo da je svaka od te tri grupe imala mogućnost da pohađa praksu.

Šolaja objašnjava da je svest o značaju praksi i neformalnog obrazovanja prisutnija kod zaposlenih i nezaposlenih, dok je samo polovina studenata pohađala neku praksu, a veliki broj njih smao zbog toga što je obavezna.

„Kod nas se i dalje vuku repovi starog sistema, gde se misli da svako ko završi fakultet mora da dobije posao, a to nažalost nije tako“, ističe gost Novog dana.