Evro ojačao nakon dobrih vesti o Dojče banci

Biznis 02. okt. 201609:07 > 21:04
Podeli:
Izvor: REUTERS / RUSSELL BOYCE

Na svetskim valutnim tržištima gotovo cele prošle nedelje evro je bio pod pritiskom zbog zabrinutosti ulagača u vezi sa sudbinom Dojče banke, no krajem nedelje nadoknadio je početne gubitke. Krus evra prema američkoj valuti ojačao je prošle nedelje na 1,1240 dolara.

I dok je prema evru oslabio, dolar je ojačao prema japanskoj valuti, pa je njegova cena porasla 0,25 posto, na 101,30 jena. Sve do kraja nedelje evro je bio pod pritiskom zabrinutosti ulagača zbog problema Dojče banke od koje je američko ministarstvo pravosuđa u sklopu istrage o prodaji loših hipotekarnih vrednosnih papira zatražilo da plati 14 milijardi dolara kazne.

Na tržištima se nagađalo hoće li nemačka vlada priskočiti u pomoć najvećoj domaćoj banci ili ne. Zbog toga je kurs evra u jednom trenutku skliznuo na najniži nivo u dva meseca prema švajcarskom franku, a oslabio je i prema drugim značajnijim valutama.

Međutim, situacija se promenila u petak nakon vesti da je Dojče banka blizu nagodbe s američkim vlastima u iznosu od 5,4 milijarde dolara. Zbog toga je cena deonice najveće nemačke banke na berzama snažno porasla.