Kako su lokalne biznis ideje privukle nemačke investitore?

Biznis 30. sep. 201619:04 > 19:09
Podeli:
Izvor: N1

Posle odluke nemačkog investicionog fonda Foundcenter investment, da umesto milion evra, u najbolje start-ap projekte iz regiona investiraju 5 miliona, direktor fonda Dejan Jocić govorio je za InfoBiz N1 o tržištu regiona, faktorima uspeha i poslovnom okruženju u Srbiji.

Podsetimo, najbolje biznis ideje iz 32 zemlje imale su juče prililku da osvoje sredstva nemačkog fonda Foundcenter investment. Počela je kao trka za milion, a završila se sa skoro 5 miliona evra koje su nemački investitori uložili u 13 najboljih biznis ideja koje su dokazale da su primenljive na međunarodnom tržištu i da mogu promeniti život u budućnosti.

Kristijan Aleksander Raj, jedan od investitora, za InfoBiz N1 kaže da u regionu postoji zanimljiva mešavina talenta i dobrih ideja, posebno u IT sektoru.

Imate mnogo programera sa dobrim obrazovanjem, ali imate manjak novca, što je problem i drugde, ali ovde je posebno izražen. Dakle, puno dobrih ideja i portreba za investiranjem, čini ovo tržište veoma zanimljivim i privlačnim za investirtore”, objašnjava on.

Raj kaže da se u Nemačkoj često investira u start-apove. “Ulažemo u ranoj fazi, i ponekad moramo potpuno da promenimo koncept neke kompanije. Iako čujete dobru ideju, da bi opstala u poslovnom okruženju, mora da ima drugačiji biznis plan. Da bi se to realizovalo, start-ap mora da ima dobar tim, koji se sastoji od obrazovanih ljjudi, koji će se lako prilagodtii tim promenama. Dakle, važni su tim, dobra ideja i naravno mogućnost da nađete tržište za proizvod koji nudite”, poručuje on.

Sagovornik N1 ističe da što se više udaljavate od Silikonske doline, koja važi za centar startap sfere, to je veća vremenska distanca sa kojom stižu informacije o najnovijim dostignućima. “Tako na primer, o novoj ideji i novoj tehnololgiji, koja je promovisana u Silikonskoj dolini, u Nemačkoj se saznaje za godinu dana, a u Srbiji za 18 meseci. I onda se dogodi da neko ovde predstavlja projekat i ideju koja je tamo već odbačena. Dakle potrebna je ta brža razmena informacija i više ovakvih skupova”, smatra Raj.