Koliko su izvesne sankcije protiv Srbije zbog Srbijagasa

Biznis 30. sep. 201618:17 > 18:18
Podeli:
Izvor: N1

Koliko su izvesne kaznene mere protiv Srbije zbog nepoštovanja ugovora sa Energetskom zajednicom? Iz Sekretarijata organizacije nedvosmislena poruka - prekršajni postupak traje jer u Srbiji već četiri godine nije rešen problem Srbijagasa, odnosno, nisu stvoreni uslovi za konkurenciju na tržištu gasa.

Međunarodna zajednica ima strpljenja, ali ga za Srbiju više nema, poručio je u Skupštini direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač. Energetska zajednica Jugoistočne Evrope će na sastanku u Sarajevu 14. oktobra odlučivati o uvođenju mera protiv Srbije zbog odbijanja Srbijagasa da razdvoji snabdevanje i delatnost operatera prenosnog sistema.

„Osim papirnog osnivanja firme Transportgas Srbije koja ima jednog zaposlenog. To nije razdvajanje, razdvajanje nije samo osnivanje nove firme. razdvajanje znači mnogo funkcionalnih stvari. Najvažnija od svih je usvajanje mrežnog koda koji omogućava pristup treće strane“, kaže Janez Kopač.

Srbija se detaljno priprema za sastanak Ministarskog saveta, poručuje pomoćnica resornog ministra i dodaje da zbog složenosti problema gasnog sektora, Srbija može da se pozove na jedno pravo iz Ugovora.

„To je član 24 koji govori da moraju da budu uvažene specifičnosti svake ugovorne strane“, kaže Jelena Simović, pomoćnica ministra energetike.

Energetska zajednica da se uzdrži od dvostrukih standarda, jedna je od poruka sa sednice skupštinskog odbora.

„Hoću da kažem da se sad ove godine prelomilo sve što prethodnih godina nije pisalo u izveštajima tako nešto. Zbog toga mislim da verovatno se tu sad nešto promenilu u odnosu Energetske zajednice i Srbije, s obzirom da je, reći ću, previše kritika“, kaže Aleksandra Tomić iz SNS, potpredsednica Odbora.

„Problemi se gomilaju i nema volje da se oni reše“

Konstatacija iz Izveštaja da Agencija za energetiku treba da se oslobodi političkog uticaja, izazvala je reakciju predsednika Saveta tog regulatornog tela.

„Ne bismo savetovali ni sekretarijatu da izlazi iz okvira ovlašćenja koja ima po Ugovoru o Energetskoj zajednici“, kaže Ljubo Maćič iz Agencije za energetiku.

Problemi se gomilaju i nema volje da se oni reše, odgovara Kopač.

„Neki faktori tu imaju svoj interes da se problem ne reši, ali na kraju to je problem Republike Srbije“. kaže Kovač.

Adut u rukavu Srbije mogu biti pravne reforme u sektoru energetike po kojima je lider regiona, dok iz Sekretarijata poručuju da nedostaje implementacija i Vladi Srbije daju šansu da odreaguje pre 14. oktobra.