Turska želi Dojče banku?

Biznis 30. sep 201612:13 > 12:17
Podeli:
Izvor: REUTERS/Sergei Karpukhin

“Ako je Dojče bank u problemu – Nemačka je u problemu“. Ovu izreku citirao je nemački nedeljnik Fokus na svom portalu, u svetlu pada cena deonica frankfurtskog giganta.

Deonice su početkom nedelje bile na istorijskom minimumu, posle glasina da je nemačka vlada odbila da joj pruži pomoć. Ta banka je u SAD suočena s rekordno visokom kaznom zbog spora u vezi s rizičnim hipotekarnim kreditima.

Akcije su se u međuvremenu stabilizovale jer je kapital banke ojačan prodajom svog odeljenja za osiguranje, pa je to ublažilo zabrinutost oko njenih finansija.

Kriza Dojče bank probudila je međutim apetitna neočekivanoj strani. Jigit Bulut, jedan od najvažnijih savetnika turskog predsednika Erdogana, predložio je da Turska kupi najveću nemačku finansijsku instituciju.

On je na Tviteru predložio da se za tu svrhu upotrebi novi državni fond. Alternativno bi se sve turske državne banke udružile kako bi ‘progutale’ Dojče bank zajedno. Bulut je dalje napisao: „Mesecima na televizijama apelujem na turski kapital. Nekoliko veoma dobrih firmi u EU su u problemu i mi se za to moramo pripremiti i kupiti deo njihovih akcija, koji bi nam omogućio kontrolu. Zar vam se ne bi dopalo da pretvorimo Dojče bank u tursku banku?“

Bilansna suma same Dojče banke dvostruko je veća nego sve turske banke zajedno. Na berzi trenutno vredi samo 15 milijardi evra.