Srpskoj kompaniji novac za ideju koja može promeniti živote

Biznis 29. sep. 201621:33 > 22:49
Podeli:
Izvor: N1

Počela je kao trka za milion, a završila se sa skoro 5 miliona evra koje su nemački investitori okupljeni u FoundCenter Investmentu uložili u 13 najboljih biznis ideja koje su dokazale da su primenljive na međunarodnom tržištu i da mogu promeniti život u budućnosti.

Onlajn pregled kod lekara specijaliste, slušalice koje otkrivaju moždani udar pre nego što se desi, gel koji gasi požar efikasnije od vode, samo su neke od ideja koje će u bliskoj budućnosti postati stvarnost.

One su među 13 projekata kojima će nemački investicioni dodeliti novac za razvoj. Ove ideje su pobedile u finalu prvog FoundCenter Investmentu, koje je završeno u četvrtak uveče u Beogradu.

Prvu nagradu od 750 hiljada evra dobila je aplikacija koja približava medicinski savet na samo jedan klik daleko srpske kompanije Vismedic.

Drugu nagradu u visini 400 hiljada evra dobila je ukrajinsko-španska kompanija BNesis za projekat programerske integracije, dok je trećeplasirana srpska ideja pod nazivom Friend Recap – aplikacija koja sabira postove na svim društvenim mrežama za 8 najbližih prijatelja. Za taj projekat, nagrada iznosi 180 hiljada evra.

Dodeljene su i tri nagrade za inovativnost – po 650 hiljada evra dobili su projekti Brawas, za korišćenje moždanih talasa, i Ci Gel za proivpožarnu zaštitu, dok je projekat 3D štampača Formon dobio 130 hiljada evra.

Uz ove nagrade, FoundCenter Investment uložiće i gotovo 2 miliona evra u projekte čiji će razvoj nastaviti da prati.

Osnivač FoundCenter Investmenta Dejan Jocić kaže da je odluka bila teška i da je zato čak 13 kompanija dobilo nagradu.

Jedan od investitora Štefan Rind kaže da su nagrad dodeljene i onim kompanijama koje već posluju, ali i onima koji tek počinju i imaju proizvode koji imaju veliki potencijal.

Organizatori kažu da odmah nakon ove završne večeri počinju pripreme za sledeću godinu, za kada planiraju još veći događaj.