Srbija deset godina ne ispunjava obaveze, prete joj kazne EZ

Biznis 28. sep. 201618:48 > 19:44
Podeli:
Izvor: N1

Sekretarijat Energetske zajednice predložio je tri mere za Srbiju zbog neispunjavanja ugovornih obaveza; najneprijatnija je ukidanje evropskih sredstava, potvrdio je za N1 direktor Sekretarijata Zajednice Janez Kopač.

Dodaje da za ispunjavanje obaveza ima još malo vremena i da će, ukoliko ne sarađuje sa Zajednicom, Srbija imati problem u procesu pridruživanja EU.

Srbijagas nije razdvojio sistem prenosa prirodnog gasa od komercijalnog snabdevanja i zato će na dnevnom redu Ministarskog saveta 14. oktobra biti uvođenje kaznenih mera za Srbiju, poručuje Kopač.

Gasni sektor u Srbiji je u seni tog nerazdvajanja Srbijagasa, tu nema nikakve konkurencije jer Srbijagas jednostavno ne dozvoljava pristup trećoj strani”, naglasio je on.

Zašto se razdvajanje delatnosti u Srbijagasu ne sprovodi već godinama i koje su reakcije na najavu kaznenih mera – u tom preduzeću bez odgovora.

Navodi iz Izveštaja o nepravilnostima u prekograničnom toku struje i nepoštovanju evropske regulative od strane Elektromreže Srbije, iz tog preduzeća odbacuju kao netačne, i tvrde – one su plod animoziteta jednog čoveka. Sporno pitanje je i pridruživanje operatora prenosnog sistema jednoj od regionalnih aukcijskih kuća.

Iako evropska mrežna pravila još u Srbiji nisu obavezujuća, JP EMS je u julu 2016. podneo zahtev za ulazak u vlasničku strukturu aukcijske kući SEE CAO u Podgorici”, ističe se u saopštenju EMS-a.

Nelogičan proces pridruživanja – tim rečima Kopač opisuje nemogućnost EMS-a da kroz članstvo u toj aukcijskoj kući uskladi propise o upravljanju zagušenjima.

Nekad je EMS bila zamoljena da uđe. Tad nije htela. A sada kosovski operater KOSTT stavlja veto na članstvo, a ne na ugovor o uslugama”, navodi Kopač.

Poslednji izveštaj Energetske zajednice ne donosi ništa novo – poručuje profesor Petar Đukić i dodaje – problemi su posledice višedecenijskog odlaganja strukturnih promena i politizacije energetskog sektora. Zato bi najavljeno uskraćivanje evropskih sredstava Srbiju stimulisalo da se menja.

Ja mislim da će energetska zajednica gledati da sa nama postupa otprilike kao što bi postupala sa svakim lošim đakom, ili ponavljačem, dakle uskratite mu određena prava i mogućnosti, suspendujete ga, vraćate ga da ponavlja razred”, kaže Đukić

Poslednji voz za Srbiju da izbegne glasanje o najavljenim merama je da Vlada narednih dana da garancije za rešavanje problema, poručuju iz Energetske zajednice. U suprotnom, nepoštovanje pravila na koje se Srbija pre deset godina obavezala znači da su vrata Evropske unije za Srbiju zatvorena.

Truković: Prvi put oštriji ton

Stručnjak za energetiku Maja Turković kaže da je izveštaj očekivan jer sadrži i kritike i pohvale i dodaje da ima progresa u harmonizaciji propisa, kada su u pitanju energetska efikasnost, zaštita životne sredine i obnovljivi izvori energije. Kako navodi, ključne primedbe koje ostaju tiču se uloge javnih preduzeća, „koja nisu odradila ono što su bila u obavezi da urade“.

„Sve su to stare teme, pokrenute 2011. i 2013. i nisu nepoznate. Promenio se ton, prvi put može da se oseti oštriji ton u smislu formalizacije postupka da su prekršajne prijave otišle na ministarski savet, koji treba da zauzme stav i predloži neke mere. Postoje razna tumačenja kako možemo da prođemo u pogledu sankcionisanja naših neispunjenih obaveza, ali to za mene nije pitanje. Ne možemo da pobegnemo od toga da uradimo ono na šta smo se obavezali, samo je pitanje vremena i da li je dobro procenjeno šta mi sa odugovlačenjem i da li te naše odluke koje izgledaju kratkovide imaju smisla i koliko to može da nas košta u budućnosti“, istakla je ona.

Ona kaže da se merama EZ sprovodi reforma kompletnog energetskog sektora u postupku evrointegracija, a Srbiju bi trebalo da pripremi da postane deo Evrope u smislu energetike. O posledicama eventualnih kaznenih mera kaže:

„Krtatkoročno ne mogu da se osete posledice, postoje određene zamerke koje se tiču tehničkih procedura kada je u pitanju dodela prekograničkih kapaciteta, to je potrebno da bi se omogućilo finkcionisanje tržišta, koje dugoročno donosi korist za građane jer smanjuje cenu električne energije i povećeva sigurnost napajanja. Građani će imati korist oid toga dugoročno, može da se prepispita cena električne energije, koja treba da postane tržišna, mora da se ukine državna regulacija cene“.

Govoreći o najoštrijim sankcijama, Turković kaže da može da se odloži članstvo u EU, a nije neverovatno da to može da se desi.

„Pošto se problemi nalaze u javnim preduzećima, ona su regulisana zakonom o javnim preduzećima, meni se čini da su odluke koje se donose poslovne odluke sa političkom konotacijom i mogu da donesu dobrobit sa odlaganjem, ja je lično ne vidim, mislim da više možemo da trpimo jer nas svakako te teme nas čekaju kad se otvari poglavlje o energetici“, zaključila je ona.