Pčelari u borbi protiv falsifikata

Biznis 27. sep. 201617:32 > 17:41
Podeli:
Izvor: Freeimages

Kakav med kupuju potrošaći u Srbiji? Država je dosta uradila u prethodnih par godina, u Srbiji su uvedene subvencije po košnici, ali ipak dosta je problema koje treba rešiti, ocenio je za Infobiz Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih asocijacija Srbije. Jedan od ključnih je borba protiv falsifikata na tržištu.

Pretpostavka je da se godišnje u Srbiji proda oko hiljadu tona meda koji nije ispravan, rekao je za Infobiz Živadinović. Ističe da je reč o proizvodima od kojih neki, kako kaže, pčelu nisu ni videli.

U ovom trenutku Savez pčelarskih ascocijacija ima toliko zaliha meda od prethodne godine, koja je bila dobra, što pokazuje da srpski pčelari ne mogu da plasiraju „pravi“ med od nelojalne konkurencije. Cena „pravog“ meda ne može biti manja od 700 dinara.

Živadinović navodi da je najefikasniji naćin da se problem falsifikovanog meda reši, inspekcijska kontrola. Međutim inspekcije više pažnje obraćaju na meso i mleko, mada i med polako zauizima mesto koje mu pripada.

Živadinović kaže da izvoz meda raste. Srbija ima 800.000 košnica, a SAD milion i po, iz čega je jasno da smo pčelarska nacija, i da je broj košnica po stanovniku veliki, ali je pčelarstvo oblast u kojoj koristimo tek jedan odsto pčelinjih paša.

Savez pčelarskih asocijacija u borbi protiv falsifikata pokreće izgradnju fabrike u kojoj će med biti prikupljan i homogenizovan, a zatim sa potrebnim oznakama i sertifikatima prodavan u zemlji i inostranstvu. Za sada se 28 lokalnih samouprava prijavilo i zainteresovano je da se na njihovoj teritoroiji gradi ta fabrika, a uskoro će biti poznato i koja će opština biti izabrana

Živadinović navodi i da je neophodno zakonski regulistati mogućnost selidbe košnica, kako bi se sprečile pogubne posledice loših vremenskih prilika, i šteta koju to može doneti proizvodnji meda.