Akcije Dojče banke pale na istorijski minimum

Biznis 26. sep 201615:06 > 15:08
Podeli:
Izvor: Reuters

Akcije Dojče banke pale su rekordno nizak nivo, usled zabrinutosti da bi njen rezervni kapital mogao da bude ugrožen zbog sve većeg broja pravnih sporova.

Akcije najveće nemačke banke pale su u ponedeljak ujutro u Frankfurtu za 4,2 odsto na 10,93 evra, što je njihova najniža vrednost u istoriji.

Dojče banka bi u SAD mogla biti primorana da plati i 14 milijardi dolara zbog prodaje spornih hartija od vrednosti u SAD. Najveća nemačka banka je pod istragom, jer je uoči finansijske krize 2008. prodavala hartije od vrednosti i predstavljala ih kao relativno bezbedne, mada su sadržavale hipotekarne obveznice klijenata, koji su teško mogli da ih otplate.

Ta banka je takođe suočena s istragama o manipulaciji valutama, trgovini dragocenim metalima i milijardama dolara prebačenih iz Rusije.

Nema državne pomoći za DB

Nema razloga da se šire spekulacije o mogućoj isplati državne pomoći Dojče banci, rekao je Štefan Zajbert, portparol njemačke kancelarke Angele Merkel.

On je komentarisao pisanje magazina „Fokus“ o tome da je Merkelova odbacila mogućnost davanja pomoći toj banci.

„Nema razloga za takve spekulacije na način na koji je to prezentovano, a federalna vlada se ne bavi takvim spekulacijama“, rekao je Zajbert na redovnoj konferenciji za novinare.

„Fokus“ je pisao da je Merkelova odbacila mogućnost da Dojče banka dobije pomoć. Banka je suočena sa odštetnim zahtjevom od 14 milijardi dolara od američkog Ministarstva pravde zbog nepravilnosti u radu sa hipotekama.