Onlajn plaćanje u porastu, najviše se kupuje odeća

Biznis 12. dec 201413:17 > 13:26
Izvor: Freeimages / ilco

Plaćanje preko interneta u Srbiji je tokom 2014. godine koristilo 34 odsto vlasnika platnih kartica, što je za 11 procentnih poena više nego u 2013, pokazali su objavljeni rezultati istraživanja Master indeks.

Prema anketi kompanije Master kard, među aktivnim korisnicima platnih kartica na srpskom tržištu, preko interneta se najčešće kupuju odeća i obuća. Ukupno 41 odsto ispitanika odgovorilo je da preko interneta kupuje odeću i obuću, što je devet procentnih poena više nego prethodne godine.

Građani Srbije koji su učestvovali u istraživanju su naveli da preko interneta plaćaju račune (35 odsto), kupuju tehničke uređaje (24 odsto) i knjige (23 odsto), plaćaju troškove smeštaja na putovanjima (19 odsto).

Izvršni direktor kompanije Master kard za Balkan Artur Turemka, rekao je da je broj građana u Srbiji koji koriste internet u stalnom porastu i da samim tim sve više njih koristi prednosti koje onlajn plaćanja donose, pre svega uštedu u vremenu i praktičnost prilikom kupovine, jer nema gužvi i čekanja u redovima.

Istraživanje je pokazalo da 48 odsto ispitanika rado kupuje na domaćim sajtovima, 10 odsto na stranim sajtovima, dok 42 odsto kupuje i na domaćim i na inostranim veb sajtovima. Među ispitanicima je 23 odsto njih koji kupuju samo na sajtovima za grupne popuste, 45 odsto bira druge sajtove za kupovinu, dok ostali, njih 32 odsto, uživa u onlajn kupovini na svim vrstama sajtova.

Što se tiče platnih metoda koje se koriste, istraživanje pokazuje da građani Srbije koriste različite platne metode – gotovinu prilikom dostave (49 odsto), internet bankarstvo (26 odsto), debitne kartice (26 odsto), internet kartice (18 odsto), kreditne kartice (16 odsto), ali i uplatnice (15 odsto) i PejPal i slične usluge (14 odsto).

Istraživanje je pokazalo da je porastao i procenat građana koji smatraju da je kupovina putem interneta bezbedna, te skoro polovina ispitanika (42 odsto) smatra da je onlajn kupovina bezbedna, što je sedam odsto više nego prošle godine.